Kokosolie, alternatief in de keuken en meer

Kokosolie, alternatief in de keuken en meer

In het artikel “Gebruik goede oliën” beschrijven we al, dat kokosolie bijzonder goed is om mee te bakken, aangezien er geen slechte vetten in zitten en het een hoog brandpunt heeft. Maar naast het gebruik als bakmiddel, heeft deze olie nog veel meer goede eigenschappen. Het zit namelijk vol met gezonde voedingsstoffen. We hebben het dan wel over de biologische, koudgeperste en onbewerkte “extra vierge” versie. Er is ook een ontgeurde versie, maar ook hier zijn al veel voedingsstoffen verloren gegaan. kokosolieKokosolie bevat enorm veel laurinezuur. Zo’n 50% van kokosvet is laurinezuur en dit is het hoogste gehalte, wat er in een product op aarde te vinden is. Dit laurinezuur speelt een belangrijke rol bij het in balans houden van ons immuunsysteem. Laurinezuur werkt goed tegen schimmels, virussen en slechte bacteriën, die zich mogelijk in ons lichaam bevinden. Ook is dit laurinezuur heel goed voor het cholesterol. Naast laurinezuur is kokosolie een rijke bron van vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Dit maakt, dat kokosolie goed is voor tal van zaken:
  • het hydrateert je huid en haar
  •  helpt vet verbranden
  • bestrijdt het hongergevoel, waardoor je er door afvalt
  •  zorgt voor betere opname van andere voedingsstoffen
  •  tegen hart- en vaatziekten
  •  werkt als zonnebrand
  •  goed voor de hersenen
kokosolieNaast al deze gezonde eigenschappen, wordt het ook vaak als verzorgingsproduct gebruikt. Naast dat het dus goed voor huid en haar is, wordt het ook gebruikt als lippenbalsem, dagcreme, handcreme en zelfs make-up remover. Ook voor de mond en het gebit heeft kokosolie veel voordelen. Zo kan je het in in combinatie met baking soda (bicarbonaat) als tandpasta gebruiken. Ook is het bijzonder geschikt voor oil pulling, een Ayurvedische techniek, gebruikt om de mond bacterievrij te maken. Kokosolie is dus enorm veelzijdig en dus een gezond alternatief, zowel in de keuken als in de badkamer.
Reactie plaatsen