Gebruik regelmatig jodium of kelp poeder

Gebruik regelmatig jodium of kelp poeder

Jodium is essentieel voor een gezond lichaam, maar je hebt maar een heel klein beetje per dag nodig. Krijg je met een gezond eetpatroon wel genoeg jodium binnen?

Jodium

Je hebt jodium nodig voor de schildklier, dagelijks moet je ongeveer 150 microgram als volwassene binnenkrijgen. Zwangere vrouwen ongeveer 20 microgram en kinderen minder dan 15 microgram. Dat is niet veel, toch krijgen veel mensen te weinig jodium binnen. Daarom zit er in het meeste brood extra toegevoegd jodium. Maar naarmate mensen steeds minder brood consumeren vanwege de snelle suikers die omgezet worden naar vet, consumeren veel mensen vaak te weinig jodium. In dat geval kun je ervoor kiezen een voedingssupplement te gebruiken.

Kelp poeder

kelpKelp is een type zeewier met heel veel gezonde eigenschappen. Het is rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen, en ook aan jodium. Met een beetje kelp poeder per dag heb je al genoeg jodium om jouw schildklierfunctie te reguleren. Dat kan dunne mensen helpen met aankomen, en dikke mensen juist helpen met afvallen.Er wordt aangeraden niet meer dan 500 microgram jodium per dag te consumeren. Als je heel veel jodium rijke producten eet kun je daar overheen gaan. Anderzijds is overmatige consumptie van jodium minder gevaarlijk dan te weinig jodium in je systeem. Als de reserve in jouw lichaam op is kan dat leiden tot oestrogeen gerelateerde soorten van kanker. Als je een dieet volgt zonder brood is het verstandig om andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium te consumeren. Algen en zeewier zijn goede bronnen van jodium, en daarmee ook kelp poeder.
C. de Pater
Door

C. de Pater

op 26 Nov 2019

Er staat: vrouwen 20 microgram. Volgens mij moet dat zijn 200 microgram.

vera
Door

vera

op 12 Dec 2016

Ik vind de sterke zeewiersmaak (en geur) niet lekker in mijn eten. Smoothies drink ik niet, omdat ik voorkeur heb voor de 'bite' van groente en fruit. Heb nu wel een pak kelppoeder liggen. Hoe kan ik het (anders) gebruiken?

Ben
Door

Ben

op 13 Dec 2016

Hoi Vera,Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Ik vind de smaak ook enorm vies. Wij zijn dan ook overgestapt op kelp poeder in pilvorm. Voorheen als ik het niet in een smoothie deed, nam ik er gewoon een lepeltje van in mijn mond en spoelde dit weg met water of een sapje. Maar dat vond ik ook geen pretje. Ik weet geen andere manier om het in te nemen, zodat het wat minder vies smaakt. Ik ben dus bang dat je je door dit pak heen moet werken en daarna misschien over te stappen op de kelp in pilvorm.

Reactie plaatsen