Wat eet een vegetariër?
Wat is vegetarisme?

Wat is vegetarisme?

Het lijkt heel eenvoudig; een vegetariër eet geen vlees. Toch is de definitie van vegetarisme niet altijd helder, veel mensen hebben een afwijkende uitleg van deze term. Wat is vegetarisme eigenlijk?

Wat is vegetarisme precies?

Een vegetariër consumeert (eet en drinkt) geen producten waarbij dieren gedood worden tijdens de productie van deze voedingsmiddelen. Dus geen varkensvlees, rundvlees, gevogelte, vis, schaaldieren, insecten etc. Het woord “doden” is hierbij het sleutelwoord, want eieren vallen wel onder een vegetarisch dieet, evenals zuivelproducten zoals boter, melk, eieren, yoghurt en (vegetarische) kaas. Wat is vegetarisme

Wacht even, wat is vegetarische kaas?

Je zou zeggen dat koeien die gemolken worden niet sterven bij de productie van kaas. Dat klopt, maar er is een ingrediënt genaamd “stremsel” dat in harde kazen zoals onze Nederlandse kaassoorten gebruikt wordt. En dat komt uit de maagwand van een koe die helaas niet meer leeft. Bij vegetarische kazen worden vervangende ingrediënten gebruikt.

En eieren dan?

Eieren die je kunt eten zijn onbevrucht, daar komen dus geen kuikentjes uit. Daarmee vallen eieren onder de vegetarische producten. Aangezien eieren veel proteïnen bevatten zullen vegetariërs vaak eieren als alternatief gebruiken voor vlees.

Valt vis onder vegetarisme?

Er zijn mensen die vis eten en zichzelf toch vegetariër noemen. Zij trekken de grens tussen landdieren en waterdieren. Dit valt eigenlijk niet onder vegetarisme omdat hier nog steeds dieren bij gedood worden. Met name in de Engelse taal wordt ook wel “pescetarian” gebruikt, dat geeft vooral aan dat deze mensen geen (rood) vlees eten maar wel andere dieren.

Vegetarisme en veganisme

Het verschil tussen een vegetariër en een veganist is heel eenvoudig; een vegetariër consumeert geen producten waarbij dieren worden gedood tijdens de productie, een veganist consumeert in het geheel geen dierlijke producten. Dus melk, boter, kaas en eieren vallen ook af. En ook andere producten die een dierlijke afkomst hebben, zoals leer, wol en honing. Het aantal veganisten is beperkt, om geheel zonder dierlijke producten te leven is ook een behoorlijke uitdaging. Naast de bouwstoffen die in hoge concentraties voorkomen in dierlijke producten zijn restaurants en supermarkten niet ingesteld op dit eetpatroon. Wel is het aantal veganisten de afgelopen jaren stijgende. Dit door een groter bewustzijn van de wantoestanden in de sector, maar ook door een groter bewust zijn van de nadelige gevolgen van vleesproductie etc. op het milieu.

Tellen kleine dieren ook mee?

Het korte antwoord is “ja”, maar dat is niet het complete verhaal. Het is enorm moeilijk om producten die niet vegetarisch zijn compleet te vermijden. Zo zijn er producten met een rode kleurstof die van rode bloedluizen gemaakt wordt (nee, niet meer in rode M&M’s), of zachte snoepjes en drilpudding die gemaakt worden met gelatine, dat weer van gemalen beenderen afkomstig is. En dan zijn er nog al die zielige konijntjes, mollen en andere kleine dieren die in de landbouw (per ongeluk) gedood worden door hakselmachines en andere zaken. Vegetarisme is in eerste instantie een ideaal, na verloop van tijd leer je meer over vegetarische producten en kun je (bijna) honderd procent vegetarisch leven als je dat wilt.

Leren schoenen, bontmutsen en andere kleding

Mogen vegetariërs leren schoenen dragen? Ten eerste, ja een vegetariër mag gerust leren schoenen dragen, daar is immers geen wet tegen. Iemand die puur uit eigenbelang geen vlees eet vanwege bijvoorbeeld gezondheidsredenen zal geen probleem hebben met leer. Iemand die gekozen heeft voor vegetarisme vanuit het oogpunt van dierenwelzijn zal niet snel leer en bont dragen. Maar het heeft helemaal geen zin om een vegetariër te confronteren met de “hypocrisie” van leren schoenen dragen, tenzij ze die schoenen voor je neus opeten. Maar die mensen hebben waarschijnlijk heel andere problemen!

Krijg je met vegetarisch eten voldoende voedingsstoffen binnen?

Gezond eten als vegetarier Je kunt als vegetariër alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt om een gezond en actief leven te leiden. Het zal wel iets meer moeite kosten in het begin om het menu te balanceren. Gelukkig zijn hier volop receptenboeken en andere hulpmiddelen voor te vinden. Vegetariërs moeten dus rekening houden met hun eetpatroon om alle noodzakelijke bouwstoffen in de juiste verhouding binnen te krijgen. Maar dat geldt net zo goed voor iemand die wel vlees eet. Dit zijn in het kort de voornaamste feiten om te weten over vegetarisme. Op onze blog en in deze kennisbank zullen we nog veel meer tips en interessante informatie delen over vegetarische voeding én lekker vegetarisch koken.
Reactie plaatsen