Waarom vegetarisch eten
Waarom vegetarisch eten

Waarom vegetarisch eten

Wanneer je naar een gemiddeld restaurant gaat zullen de vegetarische opties nogal karig zijn. Daarnaast zitten er in een aantal vleesproducten bouwstoffen die we als mens hard nodig hebben (al is dat echt wel te vervangen door andere dingen te eten of te supplementeren!). Waarom zijn er dan toch redelijk veel mensen die kiezen voor het vegetarisme? In Nederland is pakweg vijf procent vegetariër, in India bijna een derde van de bevolking. Dit zijn de vier voornaamste redenen om vegetarisch te eten:

1. Vegetarisch eten om het dierenwelzijn

In Nederland kiest ruim een derde van de vegetariërs voor deze leefstijl vanwege het dierenwelzijn. De aversie tegen de bio-industrie speelt hierbij een rol, en het idee om dieren puur als object te behandelen vinden Nederlanders vaak geen prettig idee. We houden in Nederland veel van dieren, en beginnen te beseffen dat slachtvee er dan misschien niet altijd even schattig uitziet, maar dat het tegenstrijdig is om wel goed te zorgen voor je eigen hond of kat. Naast vegetarisme kiest een steeds grotere groep consumenten voor vlees waarbij het welzijn van dieren beter gewaarborgd wordt. Van bio-industrie naar biologisch dus.

2. Duurzaamheid

Bij duurzaamheid wordt als eerste gekeken naar de industrie, en ook naar ons persoonlijke verbruik van gas en elektriciteit. Het is minder bekend dat er voor de productie van vlees enorm veel grondstoffen nodig zijn. Rundvlees is daarbij veruit de grootste boosdoener; de dieren hebben veel ruimte nodig, eten en drinken enorm veel grondstoffen om een kilo aan te komen én ze produceren enorme hoeveelheden methaangas. Dan wordt het vee ook nog eens behandeld met antibiotica wat zeker een impact heeft op het milieu. Kippenvlees is een stuk minder milieubelastend dan rundvlees of varkensvlees, vegetarische producten zijn vrijwel altijd beter dan vlees wat betreft duurzaamheid.

3. Gezondheid

Er zijn enorm veel factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden, toch wordt vlees vaak geassocieerd met ziekten en een ongezonde leefstijl. Mensen die geen “rood vlees” eten bijvoorbeeld, of liever vet vermijden (heel ongezond trouwens om natuurlijke vetten in het algemeen te vermijden!). Daarnaast kunnen sommige ziekten bij dieren overslaan naar mensen, denk aan de “gekkekoeienziekte”. Veel dieren worden behandeld met antibiotica, het is niet duidelijk hoeveel mensen daarvan binnen krijgen. En dan zijn er nog de bewerkte producten zoals kipnuggets of stukken vlees die samengesteld zijn uit restjes van de snijtafel. Daar kunnen gevaarlijke bacteriën in zitten of er sluipen juist antibacteriële schoonmaakproducten in deze Frankenstein worsten en budget steaks.

4. Religie

Er zijn religies waarin traditioneel weinig of geen vlees wordt gegeten waaronder het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Je kunt dan ook heerlijk vegetarisch eten in een Indiaas

 restaurant! Vegetarisch eten in een Indiaas restaurant Door de stijgende welvaart en de invloeden van het Westen vallen overigens steeds meer mensen van hun geloof wat betreft vlees consumptie. Dan zijn er nog religies waarin specifieke dieren verboden zijn, de meeste bekende voorbeelden zijn Joden en Moslims die beide geen varkensvlees eten. Omdat er veel dierlijke producten verwerkt worden in voedingswaren kan het een uitdaging zijn om naar de letter van de voorschriften te leven. Overigens zijn er ook Christenen die geen schaal- en schelpdieren nuttigen omdat deze dieren volgens de Bijbel “onrein” zouden zijn. Dit zijn de voornaamste redenen om als vegetariër te leven, deze vier hoofdredenen zijn overigens weer op te splitsen in vele andere persoonlijke motivaties. Wat is jouw reden waarom je vegetarisch eet? Ik lees het graag in een reactie onder dit bericht!
Reactie plaatsen