Is vegetarisch eten duur
Vegetarisch eten duur

Is vegetarisch eten duurder?

Wat we eten is niet voor iedereen gebaseerd op wat lekker of gezond is, het besteedbaar inkomen speelt ook een rol bij het maken van beslissingen in de supermarkt. Eet je vanavond gehakt van de kiloknaller, of vegetarisch gehakt dat veel duurder is per kilo? Is vegetarisch eten duurder, goedkoper, of kun je dat niet zo zwart-wit stellen? We slaan aan het rekenen en hopen tot een duidelijke conclusie te komen.

Het antwoord is … ingewikkeld

Een budget frikandel is goedkoper dan een luxe lapje biefstuk. Een merkproduct is doorgaans duurder dan hetzelfde product van een huismerk. Omdat er bij producten in dezelfde categorie al zoveel prijsverschillen bestaan, wordt het maken van een berekening erg ingewikkeld. Daar komt nog bij dat je kunt rekenen in voedingsmiddelen of in voedingsstoffen. In sommige producten zitten bijvoorbeeld veel eiwitten of koolhydraten, en als je uitgaat van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kan de rekensom compleet anders uitvallen.

Vegetarisch eten is goedkoper

Als je uitgaat van een menu dat voor een groot deel uit peulvruchten bestaat, kun je relatief goedkoop eten. Deze producten leveren veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor een bescheiden prijs. Combineer peulvruchten met verse groente, fruit en eieren voor een goedkoop vegetarisch menu.

Vegetarisch eten is duurder

vegetarisch eten duurderVleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado’s die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet. Als je ook nog eens versproducten na enkele dagen moet weggooien omdat je ze niet kunt invriezen, zal vegetarisch eten duur uitvallen.

Waarom je vaak duurder uit bent als vegetariër

Produceren voor de massa is goedkoper. De meeste mensen eten vlees en producten van dieren, daar is de productie van voedingsmiddelen op gebaseerd. Hoewel de veehouderij een grotere impact heeft op het milieu, liggen de kosten voor een lapje vlees vaak lager dan een pak tofu. Toch eten dieren zelf vaak ook sojabonen, dat is natuurlijk een beetje apart. Vegetariërs zijn in de minderheid, daarmee zijn vegetarische producten voor deze doelgroep doorgaans ook duurder in aanschaf. Daarnaast zullen veel vegetariërs en veganisten ook vaak wat bewuster hun boodschappen doen. Dat betekent biologische producten en veel verse waren van hoge kwaliteit. Houdbaarheid speelt ook zeker een rol; vlees dat ‘vers’ in de koeling ligt kan enkele jaren geleden al ingevroren zijn. Een potje rode kool smaakt toch anders dan verse rode kool van het land.

Tips voor goedkoop vegetarisch eten

vegetarisch eten duurderAls je graag vegetarisch eet, maar niet teveel wilt uitgeven, kun je met deze 9 tips smakelijke gerechten op tafel zetten. Niet iedere tip zal overeenkomen met jouw dieet of voorkeuren, je kunt zelf bepalen welke budget tips passen bij jouw leefstijl.
  1. Koop groente en fruit die in het seizoen zijn, dus geen aardbeien in hartje winter.
  2. Ga voor producten die de meeste voedingsstoffen leveren per gram. Zo ben je sneller verzadigd en blijf je toch gezond.
  3. Let op aanbiedingen van verschillende winkels, de Lidl is misschien goedkoper met vaste prijzen maar de Albert Heijn kan tijdens de Hamsterweken weer goedkoper uitvallen.
  4. Vleesvervangers zijn vaak duurder dan gelijksoortige vleesproducten. Ga liever voor ‘echt’ vegetarische producten die niet een ander product proberen te kopiëren (bijvoorbeeld Falafel).
  5. Door peulvruchten als basis te nemen, en deze aan te vullen met gevarieerde groente en fruit, kun je goedkoop en voedzaam maaltijden bereiden.
  6. Vul een mogelijk tekort aan vitaminen of ijzer aan met supplementen zoals pillen.
  7. Water vult de maag, naast gewichtsverlies kun je met water drinken ook geld besparen. Zorg wel dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
  8. Bezoek ook eens de markt, of een Turkse supermarkt. Die winkeliers kopen vaak de laatste dozen op de veiling voor een prikkie op. Let wel op de houdbaarheid!
  9. Als je niet zo let op dierenwelzijn kun je al een stuk goedkoper winkelen. Het is aan jezelf om te bepalen waar de prioriteit ligt.
Je kunt dus goedkoop vegetarisch eten, een één-op-één vergelijken is eigenlijk onmogelijk. De kosten zijn in ieder geval geen reden om niet voor een vegetarische leefstijl te kiezen. Je zult waarschijnlijk wel iets meer tijd moeten besteden om de aanbiedingen in de gaten te houden. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen of suggesties hebben, reageer dan of neem gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen