Vegetarisch eten in een restaurant

Wat je moet weten over vegetarisch eten en restaurants

Uit eten gaan voor vegetariërs kan een uitdaging zijn. Je wilt gezellig op stap gaan, en dan ben jij weer die ‘aansteller’ in de groep die met een salade opgescheept zit omdat er geen goede alternatieven op de menukaart staan. Hoe je lekker uit eten kunt gaan als vegetariër kun je lezen op deze pagina. En je hoeft jouw vrienden en familie die wél vlees eten niet buiten te sluiten! En gelukkig wordt het vegetarische aanbod gemiddeld genomen beter en beter!

Gastvrij voor Vegetariërs

Er bestaat een keurmerk “Gastvrij voor Vegetariërs” die gebruikt wordt door restaurants, catering bedrijven, vakantieparken, hotels en fastfood restaurants door heel Nederland. Dit zijn vaak gelegenheden die vegetarische alternatieven bieden naast andere gerechten, het zijn dus meestal geen exclusief vegetarische restaurants. Zelfs het catering bedrijf met de angstaanjagende naam “Het Slachthuis” beschikt over dit keurmerk. Een voorwaarden voor dit keurmerk is een minimum van twee vegetarische hoofdschotels op de kaart. Deze gerechten moeten bereid zijn zonder dierlijke vetten en er worden geen dierlijke ingrediënten in gebruikt waaronder bouillon of gelatine op dierlijke basis. Eieren zijn toegestaan mits het minimaal scharreleieren betreft. Voor snackbars gelden afwijkende voorwaarden, en frietjes tellen niet mee als ‘vegetarisch alternatief’. Ook bij wokrestaurants wordt een minimum aantal vegetarische ingrediënten verplicht gesteld om in aanmerking te komen voor het keurmerk. Omdat het een betaald keurmerk betreft zullen niet alle horeca gelegenheden ervoor kiezen zich aan te melden, ook niet als ze in theorie wel aan de richtlijnen voldoen. Keurmerk vegetarisch eten restaurant Dit is een afbeelding van restaurant MOZO, lekker Marokkaans vegetarisch eten!

Kruisbesmetting

Er wordt bij de voorwaarden voor het keurmerk “Gastvrij voor Vegetariërs” niets vermeld over de bereiding. Zo worden potten en pannen steeds opnieuw gebruikt, er worden geen voorwaarden gesteld aan deze materialen. Neem bijvoorbeeld een wokrestaurant waar de vorige gast een zeer pittige maaltijd heeft besteld. Jouw mild gerecht blijkt toch wat pittig te smaken omdat de wokpan alleen even afgespoeld is. Dit kan uiteraard ook gebeuren met vlees en vis. Naast een smaakje dat je niet lekker vindt, kan dit met allergieën voor problemen zorgen. In een snackbar zal een kaasschnitzel ook niet altijd in een aparte frituurpan gebakken worden.

Kennis van ingrediënten

Als je vraagt om een gerecht zonder vlees en vis, zijn er toch koks die “een klein beetje” vissaus door de gebakken rijst doen. Uit gewoonte, of door een communicatiestoornis tussen bedienend personeel en keukenpersoneel. Een speciale saus die vooraf is bereid kan dierlijke producten bevatten. En niet iedere parttime chef is ervan op de hoogte dat gelatine in drilpudding dierlijke producten bevat. Wanneer je voor een standaard restaurant kiest, moet je met name opletten met gerechten die standaard niet vegetarisch zijn, maar wel “op vegetarische wijze” bereid kunnen worden.

Vegetarische restaurants

Vegetarisch uit etenJe kunt ook kiezen voor een volledig vegetarisch restaurant, wat overigens ook voor vleeseters heel smakelijk kan zijn. Deze restaurants werken volledig met vegetarische producten, er is dus ook geen kans op kruisbesmetting. Vaak staan er ook veganistische gerechten op het menu. Vaak betreft het moderne gerechten uit alle windstreken, van wokgerechten met noodles met knapperige groente, tot pittige Indiase curry’s of knapperige falafel op een broodje.

Ontdek de wereldkeuken

Vegetarisch eten  Met name de Franse keuken leunt zwaar op het lapje vlees met daaromheen aardappels en groente. Zonder vlees wordt het maar een saaie maaltijd. Kijk dus eens wat Aziatische restaurants te bieden hebben, Indiase restaurants en Afrikaanse restaurants. Kies in dat geval voor de specifiek vegetarische opties, en niet voor reguliere gerechten zonder vlees of vis. Anders kan er toch weer een sausje of ‘speciaal’ ingrediënt in terecht komen. Kortom; ook voor de vegetarische eters kan een avondje uit een heerlijke beleving zijn!
Reactie plaatsen