Je kunt als vegetariër of veganist vlees vervangen met allerlei producten. Waar wat zit er eigenlijk in een vega burger, en wat is het verschil tussen soja en tofu? Hier vind je een lijst met vijf populaire vleesvervangers, met enkele bekende en waarschijnlijk ook minder bekende producten.
1. Vleesvervangers op basis van sojaboon
De bekende sojaboon wordt voor veel vleesvervangers gebruikt. Tofu, tempé en sojaolie komen allemaal van deze veelzijdige boon. In de Aziatische keuken wordt ook vaak sojasaus gebruikt, een vloeibare en gefermenteerde vorm van soja die wel iets wegheeft van Maggi. Producten die gemaakt zijn op basis van soja bevatten veel eiwitten, onverzadigde vetten, vitamine B1 en ijzer. Sojabonen zijn peulvruchten. In de winkel kun je vaak sojaproducten kopen die biologisch verantwoord zijn, soja voor veevoer is dit meestal niet.
2. Vleesvervangers op basis van Johannesbroodpitmeel
Dit ingrediënt ken je wellicht wel om babyvoeding dikker te maken, het wordt ook veel gebruikt in vegetarische producten. Het is namelijk een plantaardig bindmiddel en een uitstekend alternatief voor gelatine, wat van beenmerg wordt gemaakt. Naast babyvoeding kun je er soepen, sauzen en desserts dikker mee maken. Een voordeel van johannesbroodpitmeel ten opzichte van andere plantaardige bindmiddelen is de mogelijkheid om het zowel in warme als koude producten te gebruiken.
3. Vleesvervangers op basis van Groenten
Ja, we mogen “normale” groenten ook niet vergeten als vleesvervanger. De bekende groenteburger verschijnt vaak op de BBQ wanneer er vegetarische gasten zijn. Let op, want deze burgers bevatten weinig vetten waardoor ze snel van heerlijk bruin naar zwart geblakerd verkleuren. Je zult vaak doperwten en wortels in dit soort producten zien ronddwalen. Maar de grote ster is de kikkererwt, wederom een peulvrucht die met name in Egypte heel populair is. Falafel is een typische vegetarische snack die niet zozeer smaakt als vlees, maar wel het “gevoel” goed weet te benaderen. Ook hummus wordt gemaakt van deze erwten, die ondanks de naam toch echt vegetarisch zijn.
4. vleesvervangers op basis van schimmels
Normaal gesproken gooi je voedingswaren met schimmel in de vuilnisbak, maar sommige schimmels zijn juist heerlijk om te consumeren! Naast schimmelkaas is er bijvoorbeeld de vleesvervanger Quorn, dit is een gefermenteerd mycelium dat afkomstig is van de schimmel Fusarium venenatum. Dat klinkt allemaal nog niet zo smakelijk, toen ze in 1967 dit schimmel ontdekte werd er ook niets mee gedaan. Midden jaren tachtig kwamen de eerste Quorn producten op de markt in Groot-Britannië. Met een knapperig korstje is het verschil met kipfilet bijna niet meer te proeven. Deze schimmel bestaat voor 14% uit eiwitten, voor 12,7% uit koolhydraten en voor 2,6% uit vetten.
5. Vleesvervangers op basis van zuivel
Als laatste noemen we Valess, een vleesvervanger die niet geschikt is voor veganisten omdat het een zuivelproduct is. Valess is een uitvinding van de Nederlandse scheikundige en voedingstechnicus Adriaan Cornelis Kweldam in 2002. In 2005 kwam Campina met dit product op de markt. In de marketing werd het niet gepresenteerd als vleesvervanger, maar als een alternatief voor vlees en vis. De productiemethode lijkt veel op dat van kaas, de structuur is afkomstig van een type zeewier. Ook wordt er extra vitamine B6 en ijzer aan toegevoegd en er zit kippenei in dit product. Met twee tot drie liter melk kan een kilo Valess worden gemaakt. En nee, het smaakt niet naar een kaassoufflé! Er is veel meer op de markt dan alleen de standaard sojabonen en tofu. Wanneer je graag vegetarisch wilt eten, maar toch behoefte hebt aan de “ervaring” van vlees, zijn er volop producten die je zeker eens kunt proberen. Veganisten moeten er rekening mee houden dat niet al deze vleesvervangers aan hun eisen voldoen. Heb je een goede aanvulling op dit artikel? Laat het dan weten via het reactie formuliertje!