Verminder melkproducten

Verminder melkproducten

“Melk is goed voor elk” en “Melk de witte motor” waren slogans in de vorige eeuw, waarmee de zuivel lobby de verkoop van melkproducten wilde bevorderen. Overheden over de gehele wereld werkten er aan mee, om de bevolking te laten geloven, dat melk enorm gezond voor je is en zelfs, dat je er 3 glazen per dag van moest drinken, voor een gezond leven. Ook kwam er schoolmelk, alles om er maar voor te zorgen, dat er zoveel mogelijk melk gedronken werd. Maar zijn melk en melkproducten wel zo gezond?

Melkproducten en hormonen

melkproductenTegenwoordig zitten er zo’n 60 hormonen in melk, vele worden door de koe zelf geproduceerd. In de Verenigde Staten zijn er zelfs ook synthetische hormonen aanwezig, die worden toegediend om de melkproductie te bevorderen. Dit is echter verboden in Europa. Wel worden melkkoeien ook in Europa vol gespoten met antibiotica. Of dit nog niet genoeg is, werkt melk verzurend op ons systeem. Om deze verzuring te neutraliseren, worden alkalische mineralen als fosfor, magnesium en calcium uit ons bottensysteem onttrokken. De reden om melk te drinken, omdat de calcium die er in zit goed voor je botten is, werkt dus op de lange termijn ironisch genoeg averechts.

Rauwe melk

Het gebruik van biologische, rauwe melkproducten (dus onverhit) en  van gras gevoerde koeien (zoals gras roomboter) is bij normaal gebruik wel gezond. Doordat het onverhit is, worden de gezonde voedingsstoffen wel behouden. En omdat het biologisch is en de dieren gras gevoerd zijn, zit er geen antibiotica in. Toch is een veelgehoorde uitspraak van doktoren, dat koemelk gemaakt is voor babykoetjes en niet voor mensen. De hormonen die deze melk bevat zijn speciaal gemaakt voor een gezonde groei van een babykoe, niet voor een mens! Tot slot, je kunt calcium ook uit andere, veel gezondere producten halen, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Maar ook amandel- en kokosmelk zijn 2 goede alternatieven, omdat ze naast calcium ook een bron van vitamine D zijn.
Reactie plaatsen