Gebruik zwarte peper

Gebruik zwarte peper

In het hoofdstuk over kurkuma schreven we al, dat zwarte peper een mooi hulpmiddel is, om de opname van het gezonde kurkuma te bevorderen. Maar ook andere gezonde bestandsdelen zoals bijvoorbeeld vitamine B12, bèta-caroteen en selenium worden beter opgenomen door het lichaam, dankzij deze peper. Maar naast het gebruik als hulpmiddel, heeft het zelf ook enorm veel gezonde voordelen.

Gezonde stoffen in zwarte peper

zwarte peperDe belangrijkste werkzame stof in peper is piperine (dit is het stofje, dat de opname van o.a. kurkuma zo bevordert) en het is piperine wat peper zijn scherpe smaakje geeft.Een overzicht van de voordelen van zwarte peper:
  • Het bevordert dus de opname van andere gezonde voedingsstoffen, zoals kurkuma.
  • Piperine bevordert de spijsvertering.
  • Piperine zorgt er voor, dat er meer endorfine in de hersenen vrij komt en dit zorgt voor pijnverlichting en verbetert je stemming.
Het bevat ook een aantal stoffen die de groei van kankercellen remmen. Piperine in combinatie met kurkuma is daar een van. De hoge concentraties in zwarte peper van mineralen zoals kalium, calcium en ijzer hebben een positieve werking op de bloeddruk. Onderzoek heeft aangetoond, dat piperine de activiteiten van genen verstoort, die betrokken zijn bij de totstandkoming van vet. Het helpt dus enorm bij overgewicht. Zwarte peper is een krachtig anti-oxidant Het werkt goed tegen griep en verkoudheid. Wij adviseren dan ook om zwarte peper dagelijks te gebruiken, het liefst de hele korrels in een pepermolen. Het verrijkt niet alleen de smaak van je maaltijd, maar is dus ook nog eens enorm gezond!
Reactie plaatsen