Reinig je spijsverteringskanalen met vezelrijke voeding

Reinig je spijsverteringskanalen met vezelrijke voeding

Vezels zijn eigenlijk vreemde gasten in jouw spijsverteringskanaal, ze kunnen namelijk niet door de dunne darm verteerd worden, er worden dus geen voedingsstoffen opgenomen in de bloedbaan. Waarom is het dan toch verstandig vezels te eten? Vezelrijke voeding helpt om de dikke darm schoon te houden en jouw ontlasting zacht te houden om verstoppingen te voorkomen.

Twee soorten vezels

Er bestaan 2 soorten vezels, namelijk:1. Fermenteerbare vezels - deze worden in de dikke darm afgebroken en voeden de goede bacteriën in jouw spijsverteringskanaal. Dit noemen ze ook wel de probiotica. 2. Niet-fermenteerbare vezels - deze worden niet afgebroken en vergroten het volume van de darminhoud. Ze houden vocht vast waardoor de stoelgang beter wordt en soepel verloopt.Het is van groot belang dat een vezelrijk dieet gepaard gaat met veel vochtinname. Drink dus veel water als je een vezelrijk dieet volgt. Producten die veel vezels bevatten zijn:
  • Peulvruchten
  •  Aardappelen
  •  Volkoren producten
  •  Banaan en appels
  •  Andijvie en doperwten

Vezelrijke voeding en ziekten

vezelrijke voedingUit onderzoek is gebleken dat vezelrijke voeding de kans op darmkanker en slokdarmkanker kan verminderen. Als je last hebt van constipatie, of juist diarree, kun je met extra vezels in jouw voeding de balans weer herstellen. Vezels houden vocht vast en maken tegelijkertijd de dikke darm soepel. Daarmee eet je vezels dus niet voor de voedingsstoffen, uiteindelijk zijn vezels juist de onverteerbare delen van de maaltijd, ze reguleren de stoelgang en zorgen dat de afvalstoffen op comfortabele wijze uitgescheiden worden. Let op met vezelrijke ontbijtproducten, die bevatten doorgaans veel geraffineerde suikers.
Reactie plaatsen