Verminder granen

Verminder granen

Hollanders zijn opgegroeid met een (bruine) boterham op hun bord. Vrijwel alle informatie van het voedingscentrum, diëtisten en onderwijzers op school adviseert je brood te eten, en het liefst zoveel mogelijk. Maar de meeste granen zijn niet zo gezond als je wellicht denkt, het is voornamelijk een suikerbom die de aanmaak van insuline stimuleert.

Granen en Gluten

granenEr zijn verschillende soorten granen, een aantal daarvan bevat gluten; Tarwe, Rogge, Spelt en Gerst. Mensen met Coeliakie hebben een ziekte aan de dunne darm, waardoor ze geen gluten kunnen verdragen. Daarnaast is vrijwel iedereen gevoelig voor gluten. Dat uit zich in vermoeidheid, buikkrampen, misselijkheid en nog veel meer nare klachten. Door de inname van gluten te verminderen zal jouw immuunsysteem beter gaan werken. Mag je dan geen brood meer eten? Nee, zo erg is het niet. Ga met granen om zoals je ook met andere soorten suiker of vetten omgaat. Gebruik ze met mate. Rijst en quinoa zijn ook koolhydraat rijke producten maar deze bevatten geen gluten, die zijn daarmee al een stuk gezonder. Verse groenten en fruit leveren ook meer vezels dan granen.

Paleo Dieet

Binnen het Paleo dieet worden granen helemaal verbannen. Zover hoef jij niet te gaan, maar het kan zeker geen kwaad. Er is ons geleerd dat graanproducten essentieel zijn voor onze voeding, dat blijkt onjuist te zijn. Dat komt deels door onze leefwijze. We verbranden minder koolhydraten, graanproducten worden meteen omgezet in vetcellen. Daarnaast wordt er in Aziatische culturen geen of weinig brood gegeten, blijkbaar kan ons lichaam goed zonder.

Zuurdesem

Vroeger gebruikte men zuurdesem in plaats van gist om het brood te laten rijzen. Doordat dit een lang proces is, worden veel koolhydraten en gluten afgebroken, waardoor het onder andere al minder effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Ook worden de voedingsstoffen, die granen bevatten beter opneembaar voor het lichaam, dankzij dit langere rijsproces. Dit maakt dit brood al een stuk gezonder dan het gistbrood van tegenwoordig. Maar omdat het een nogal tijdrovend proces is, zijn bakkers begin vorige eeuw massaal over gestapt op industrieel gist. Het is ook niet toevallig, dat sindsdien het aantal mensen dat last heeft van gluten, drastisch gestegen is. Gelukkig stappen steeds meer bio-winkels over op het traditionele zuurdesembrood. Tot slot een interessant artikel, dat de Guardian schreef over zuurdesembrood.
Reactie plaatsen