Vermijd ongefermenteerde soja

Vermijd ongefermenteerde soja

Veel mensen denken, dat soja gezond is. Halverwege de vorige eeuw is er een wereldwijde campagne gestart, die het enorm populair maakte. Vooral onder vegetariërs is het gewild in de vorm van vlees vervangende producten. Maar is het wel zo gezond?

Soja categorieën

sojaSoja kan worden ingedeeld in 2 categorieën, namelijk ongefermenteerd en gefermenteerd (een gistingsproces). De gefermenteerde versie is gezond, omdat het gistingsproces de schadelijke stoffen die het bevat afbreekt. De ongefermenteerde versie bevat fytinezuur en fyto-oestrogenen. Fytinezuur bindt zich aan de mineralen zink ijzer calcium en magnesium en die worden daardoor minder opneembaar voor ons lichaam. Wie dus te veel aan fytinezuur binnen krijgt, heeft dus grote kans op mineralen tekort. Fyto-oestrogenen lijken op lichaams-eigen oestrogenen. Als je er een te veel aan binnen krijgt, beïnvloeden ze de stofwisseling en verhogen ze het oestrogeen- gehalte in het lichaam, waardoor je hormoonspiegel uit balans raakt. Dit kan bij mannen o.a. resulteren in borstvorming door klieraanmaak en buikvet en bij vrouwen in pijnlijke, gezwollen borsten. Het is dus aan te raden om het alleen in gefermenteerde vorm te eten! Bovendien is veel van de soja die in de wereld geproduceerd wordt genetisch gemodificeerd (zie ook GMO) en is het dus ook verstandig enkel biologische, gefermenteerde soja producten te kopen.
Reactie plaatsen