Vermijd bewerkte vleesproducten zoveel mogelijk

Vermijd bewerkte vleesproducten zoveel mogelijk

Vleeswaren in het algemeen en worsten in het bijzonder vallen onder het zogenaamde processed food (bewerkt voedsel). Naast het feit, dat de vleesindustrie deze producten gebruikt om hun afval in te verwerken, om er zo nog wat aan te verdienen, worden er ook nog eens tal van ongezonde stoffen aan toegevoegd en op een ongezonde manier bewerkt. Volgens het World Cancer Research Fund (WCRF) verhoogt het eten van dit soort bewerkte vleesproducten, de kans op kanker aanzienlijk. Ook raden zij aan om zogenaamd rood vlees zo min mogelijk te eten.

Vleeswaren en worsten

bewerkte vleesproductenIn bijna alle (Westerse) landen, zijn vleeswaren en worsten bijna niet meer weg te denken. Ook in Nederland worden veel boterhammen belegd met plakjes ham, kipfilet, filet americain en leverworst of salami. Naast het feit, dat dit vaak dus bewerkt afvalvlees is, wordt het ook nog eens volgestopt met E nummers om het goed te houden en een flinke dosis (slecht) zout en smaakstoffen om het "lekker"te maken.

Bewerkte vleesproducten in fast food

Met name in de fast food ketens wordt veel gebruik gemaakt van bewerkte vleesproducten. Hamburgers, hot dogs, pizza’s en gefrituurde snacks hebben nauwelijks nog iets weg van voedsel. Ze staan bol van de additieven, transvetten en suikers en bezitten nauwelijks nog goede voedingsstoffen. En toch eten mensen het vaak, omdat het “lekker” is, goedkoop en dus zoals de naam al zegt, in onze haastige wereld een snelle hap. Het regelmatig eten van fast food verhoogt de kans op:
  • obesitas
  • diabetes type 2
  • een beroerte
  • hartziekten
In 2004 onderwierp documentairemaker Morgan Spurlock zichzelf aan een experiment (te zien in de film “Supersize me”), waarbij hij 30 dagen lang enkel maaltijden nuttigde van MacDonalds. Gedurende deze periode, raakte hij regelmatig depressief, kwam 11 kilogram aan, zijn cholesterol schoot omhoog en uiteindelijk verbood zijn dokter hem door te gaan, simpelweg omdat het te gevaarlijk werd voor zijn gezondheid. Vermijd dit bewerkte voedsel zo veel mogelijk, het is enorm slecht voor je gezondheid!  
Reactie plaatsen