Let op vleesvervangers, die zijn niet altijd zo gezond!

Let op vleesvervangers, die zijn niet altijd zo gezond!

Er zijn een aantal redenen om minder vlees te eten. Vleesvervangers bieden de textuur en smaakbeleving van vlees zonder gebruik te maken van dieren. Dat lijkt een goed idee, maar niet alle vlees vervangende producten zijn even gezond, soms kunnen ze zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid!

Vleesvervangers van soja niet zo gezond

vleesvervangersSoja komt uit de familie van de peulvruchten. Op zich zijn deze gezond maar in vleesvervangers worden vaak niet-gefermenteerde sojabonen gebruikt die een verhoogde kans op nierstenen geven door de hoge concentratie van fytinezuur. Ook kan soja de vertering van eiwitten verstoren en de fyto-oestrogenen kunnen schadelijk zijn voor de schildklier en zwangerschap. Producten die lijken op vlees zoals worstjes, burgers en andere snacks bevatten vaak veel zout, suiker en toegevoegd vet om meer smaak te geven aan het product. Die extra calorieën van ongezonde vetten en toevoegingen maken dit soort vleesvervangers zelfs minder gezond dan een stukje vlees. Vleesvervangers bieden vaak te weinig calcium en vitamine B12. Sommige vleesvervangers voegen weer op kunstmatige wijze voedingsstoffen toe waarmee je een chemische fabriek op je bord krijgt.

Echte vleesvervangers

Eieren zijn echte vleesvervangers met veel eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Roomboter en kaas leveren ook veel voedingsstoffen, waarmee je vlees kunt vervangen. Voor vegetariërs en veganisten kun je beter kiezen voor een lekkere falafel op basis van kikkererwten, goede tofoe met biologisch geteelde sojabonen en natuurlijk allerlei noten en peulvruchten. Af en toe een vega burger is helemaal niet verkeerd, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van. Kies liever voor natuurlijke vervangers zoals eieren, peulvruchten en noten. Soja is ook een oorzaak van de grote ontbossing van de regenwouden. Omdat vee soja te eten krijgt, moet dit op zeer grote schaal verbouwd worden.
Reactie plaatsen