Insecten eten als alternatief voor vlees

Insecten eten als alternatief voor vlees

Tussen alleseters en veganisten komen er steeds meer “flexetariërs”, mensen die minimaal één dag per week geen vlees eten. Die groep zoekt naar vleesvervangers, kies eens voor een “dierlijk” alternatief; insecten eten!

Is insecten eten eng?

insecten etenEen kreeft is in feite een insect uit het water, en wat er allemaal in een frikandel zit wil je niet weten. Insecten zijn dode dieren, niet meer en niet minder. Het lijkt eng omdat je het wellicht niet kent uit jouw cultuur, maar in Azië is het eten van insecten heel normaal. Er zijn een aantal goede redenen om insecten te eten:
  • Ze leveren enorm veel eiwitten. Dat zorgt voor een verzadigd gevoel, het helpt bij het verbranden van vet en de opbouw van spiermassa.
  • Ze zijn veel minder belastend voor het milieu. Varkens, runderen en kippen kosten veel meer aan grondstoffen om ze rijp te maken voor de slacht.
  • Waarschijnlijk voelen insecten minder pijn. Hoewel het niet uitgesloten is dat insecten pijn kunnen waarnemen, of emoties kunnen voelen is het wel zeer waarschijnlijk dat het minder is dan bij zoogdieren of zelfs vissen. Het eten van insecten is niet vegetarisch, maar het is wel een stap in de richting.
Zijn ze ook lekker? Dat is een kwestie van smaak. Gefrituurde insecten zijn erg populair in Azië, op smaak gebracht met diverse kruiden en specerijen. Als je het idee van een krekelpootje tussen je tanden echt te bizar vindt kun je beginnen met een burger van larven. Dat is een eiwit rijke “vleesvervanger” met een geheel eigen smaak en textuur. Als je je een beetje verdiept in het insecten eten, vind je enorm veel informatie op het internet. Van recepten tot complete kookboeken en workshops. Om het voor een eerste keer te proberen, kan je er ook voor kiezen het door een chef te laten maken. Er zijn inmiddels vele restaurants waar het eten van insecten op de kaart staat.
Reactie plaatsen