Kiemen eten gezond
Kiemen gezond

Eet kiemen!

Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie waarin ze voorkomen. Dit zijn onder meer noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen als gerstgras en tarwegras. Misschien heb je vroeger als kind, tijdens de biologieles bruine bonen laten ontkiemen en ben je er dus al bekend mee. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze kiemen heel gezond zijn. Deze jonge plantjes hebben immers veel voedingsstoffen nodig om te groeien en bevatten daarom een hoge concentratie vitaminen, mineralen, enzymen en proteïnen. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten, die je immuunsysteem versterken en vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Kiemgroenten zijn dus erg gezond en een aanrader voor iedereen.

Je kunt ze natuurlijk gewoon in de winkel kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf ontkiemen. Het is eenvoudig te doen en je hebt al snel resultaat. Het enige wat je er voor nodig hebt is een grote glazen pot, een stuk kaasdoek of katoen, onbewerkte kiemzaden, pitten of bonen en vers water. Je doet de zaden in de glazen pot en zet ze onder gekookt, afgekoeld water. dek de pot af met het doek, zet deze eventueel vast met een elastiekje, om er zeker van te zijn dat het niet loslaat. Zet de pot op een donkere, warme plaats. De volgende ochtend spoel je de kiemzaden af met koud water (goed uit laten lekken) en zet ze daarna weer in gekookt, afgekoeld water en terug op de warme, donkere plaats. Herhaal dit zo’n 2 keer per dag om schimmel te voorkomen. Zodra het zaad volledig gekiemd is (en er dus kleine plantjes zijn ontstaan) plaats je de pot voor enkele uren in de zon, bijvoorbeeld op de vensterbank. De kiemen zijn nu eetbaar! Je kan de kiemen voor ongeveer drie dagen goed in de koelkast bewaren.
Reactie plaatsen