Wees matig met vlees

Wees matig met vlees

Veel mensen denken, dat vlees een belangrijk onderdeel van ons voedsel is. Natuurlijk zitten er in vlees verschillende voedingsstoffen, die je lichaam inderdaad nodig heeft. Echter is de bewering, dat je die enkel uit vlees kan halen niet correct. De eiwitten en ijzer, die we uit vlees halen, zit in tal van andere producten, zoals zaden, noten, eieren, bonen en groente. Het is goed om matig met vlees te zijn.

De voordelen van matig met vlees zijn

Geldbesparing, aangezien goed vlees prijzig is. Millieu vriendelijk. De productie van vlees vergt enorm veel van onze planeet. Zo is er gemiddeld 4 kilogram voer nodig om 1 kilogram vlees te produceren. De cijfers van drinkwater zijn nog schokkender, voor 1 kilogram rundvlees, is er 16.000 liter drinkwater nodig en voor een kilogram varkensvlees zo’n 6000 liter water. Dit komt mede, doordat er veel water nodig is, om veevoer te maken. Voor de productie van 1 kilogram  sojabonen bijvoorbeeld (waar veel veevoer van gemaakt wordt) is 2100 liter water nodig. Bron:  scientias.nl matig met vleesDierenleed verminderen. Het meeste vlees wat verkocht wordt, komt van dieren die een verschrikkelijk ( en vaak veel te kort) leven lijden. Een voorbeeld hier van is de plofkip, maar over het algemeen hebben alle slachtdieren een verschrikkelijke lijdensweg te gaan, voordat ze op je bord eindigen. Helpen van economisch zwakkere landen. In landen zoals Brazilië en Argentinië, maar ook vele Afrikaanse landen, wordt de grond door rijkere Westerse landen gebruikt, om er enorme velden aan te leggen (zoals soja, vaak ook nog GMO), voor de productie van veevoer. Dit terwijl er in de landen vaak een tekort is aan voedsel voor mensen. Je eigen gezondheid. Door minder vaak vlees te eten, kan je de dagen dat je wel vlees eet, kiezen voor wat duurder, biologisch vlees. Zeker in vergelijking met bewerkt vlees, is dit vele malen gezonder. Ook zijn de dierlijke vetten in vlees enorm ongezond, je doet jezelf en de dieren dus een groot plezier door minder vlees te eten! Een goede documentaire over dit onderwerp is "Cowspiracy" uit 2014:
Reactie plaatsen