Verse aspergesoep met peterselie
Verse aspergesoep met peterselie

Verse aspergesoep met peterselie

Het is weer aspergetijd en dat maakt mij persoonlijk enorm blij! Naast dat ik ze enorm lekker vind, zijn ze ook nog eens heel gezond! Ze zitten namelijk boordevol vitaminen en mineralen. De vitaminen K , A , B11,  B1, C , B2 , E , B3 , B6  en vitamine B5 zijn rijkelijk vertegenwoordigd in asperges! Maar dat is nog niet alles, want het bevat ook de mineralen ijzer, koper, mangaan, molybdeen, kalium, fosfor, zink, magnesium, seleen en calcium. Daarnaast bevat de asperge het aminozuur tryptofaan en eiwitten oftewel proteïne. Het eten van een paar ons asperges of een flinke kop aspergesoep, is dus enorm gezond! Ook zit het enzym Glutathione in asperges, een krachtig anti-oxidant en deze zou een kankerwerende werking hebben. Dit is echter nog niet bewezen. Reden genoeg om een heerlijke aspergesoep te bereiden!

Benodigdheden voor 4 personen:

1,2 kilogram schoongemaakte witte asperges Bosje verse krulpeterselie Snufje biologisch zeezout Biologische zwarte peper 0,6 liter water Staafmixer

Bereiding:

aspergesoepZorg dat je genoeg asperges hebt om 1,2 kilogram schoongemaakte asperges over te houden. Ik schil de asperges 2 maal, om er zeker van te zijn geen draderige stukjes in de soep over te houden. Schil ze van vlak onder kop tot onderaan. Het onderste harde stuk van de asperge wordt natuurlijk (ruim) verwijderd. Snijd vervolgens de asperges in stukjes van ongeveer 2 centimeter en kook deze zo'n 15 a 20 minuten met wat biologisch zeezout (ik gebruik nooit te veel zeezout, mensen kunnen dit immers zelf nog toevoegen aan hun kom). Je kunt eventueel ook wat asperges overhouden buiten de 1,2 kilogram om. Snijd ze in kleine stukjes en kook ze apart. Deze zijn om later aan de soep toe te voegen, als je van een bite houdt. Prik af en toe met een vork in de asperges om te zien of ze al zacht zijn. Zodra ze zacht genoeg zijn, neem je de pan van het vuur. Voeg naar smaak wat peper en fijngesneden krulpeterselie toe (ik gebruik niet alleen de blaadjes van de peterselie, ook de takjes gebruik ik het bovenste deel van. ze bevatten enorm veel smaak en zijn ook nog eens gezond!). Mix het geheel met de staafmixer tot een mooie romige soep. Voeg daarna de kleinere stukjes gekookte asperge toe. Serveer met een takje peterselie. Eet smakelijk! aspergesoep  
Reactie plaatsen