Portugese Caldo Verde - vegetarisch/ vegan
Portugese Caldo Verde - vegetarisch/ vegan

Portugese Caldo Verde - vegetarisch/ vegan

De Portugese Caldo Verde is een authentieke Portugese soep, die in het hele land bekend is en graag gegeten wordt. In het originele gerecht wordt als kool de couve Portuguesa (Galicische kool) gebruikt. Daar deze kool haast niet meer te vinden is in de Nederlandse supermarkten, zullen we je een recept geven, waarbij deze vervangen is door Boerenkool. Portugese Caldo Verde met Boerenkool, net zo lekker en zeker net zo gezond!

Caldo Verde benodigdheden 4 personen

  • 500 gram Galicische kool / boerenkool 
  • 2 grote aardappelen 
  • 1 liter water 
  • groentebouillon (poeder of blokjes)
  • 1 grote ui 
  • 2 teentjes knoflook 
  • zout & peper 
  • olijfolie staafmixer 
  • optioneel: vega-worstjes of kastanjechampignons

Bereiding Caldo Verde

boerenkool

Schil en snijd de aardappelen in blokjes, was deze. Doe ze vervolgens in een pan met 1 liter water, voeg de groentebouillon toe en zet deze op het vuur. Breng het geheel aan de kook.  Pel en snipper de ui en bak deze met 2 teentjes knoflook (of meer, de Portugezen gebruiken graag knoflook), wat peper en zout  in wat olijfolie. Mocht je er voor kiezen om ook vega-worstjes in je Caldo Verde te gebruiken, dan kun je deze in plakjes gesneden met de uit meebakken.  Zodra de uien goudbruin zijn, kan het vuur afgezet worden.  Zodra de aardappels gaar zijn, kan het vuur laag gezet worden. Pureer de aardappels en de bouillon met de staafmixer. Zorg er voor dat er zo min mogelijk klontjes overblijven, maar dat het een mooi, glad geheel wordt.

Gooi nu de fijngesneden kool toe, breng opnieuw aan de kook  en laat nog eens 10 minuten op een laag vuurtje koken. Voeg nu de ui (en eventueel de worst) toe, samen met wat peper en zout en je Caldo Verde is klaar! Mocht je liever champignons gebruiken in plaats van worst, bak de in kleine stukjes dan apart. Ik bak ze zelf altijd goed door, zodat het stevige stukjes worden. Schenk de soep in een soepkom en strooi er wat champignons over.

Overigens smaakt de soep zonder wordt of champignons naar mening net zo lekker!


 Deel dit recept gerust met vrienden en familie op sociale media! Mocht je naar aanleiding van dit gerecht nog vragen of opmerkingen hebben, neem gerust contact met ons op of laat het hieronder in de comments weten! Bom apetite!  

Reactie plaatsen