Tajine
Tajine

Tajine

Een tajine is een traditioneel Marokkaanse stoofpot van aardewerk. De tajine werd vroeger door nomaden gebruikt, die in Noord Afrika van gebied naar gebied door de woestijn trokken. Doordat het vocht verdampt en via het deksel weer neerslaat in de schaal, lijkt de werking op die van een braadpan. Als je de tajine voor het eerst gebruikt, zorg dan dat alle stickers en labels verwijderd zijn. Zet hem ook 24 uur in water, zodat deze niet barst bij het eerste gebruik. Welke warmtebronnen je gebruiken kan, is afhankelijk van het soort tajine. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing, of vraag het na in de winkel waar je hem gekocht hebt. Soms is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. 3 grote aardappelen halve bloemkool in roosjes 3 grote wortelen in stukjes 2 uien 1 paprika 10 cherry tomaatjes Verse groene en zwarte olijven 4 teentjes knoflook Chilipeper (optioneel) Verse koriander Verse peterselie Gedroogde tajine kruiden * Scheutje olijfolie Peper en zout Tajine (of hapjespan)(* Tajinekruiden kunnen kant en klaar gekocht worden bij de Marokkaanse groenteboer, die kan je er meer over vertellen. Maar je kunt ze tegenwoordig ook bij de supermarkt kopen, zo heb je bijvoorbeeld ras el hanout van Jonnie Boer, die erg lekker is. Persoonlijk gebruik ik Sahara van het biologische merk Sekem)Zelf tajine maken Schil de aardappelen en de wortels. Snijd de aardappelen in partjes en de wortel in schijfjes. Was de bloemkool en snijd ze in roosjes. Zet de tajine op een middelhoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Zodra de olie warm is, leg je er de aardappelschijfjes in. Laat deze even een paar minuten bakken (let er op dat het niet te hard gaat). Leg dan de wortel, bloemkool en 3 teentjes knoflook op de aardappelschijfjes en bestrooi het geheel met de tajinekruiden. Doe er een beetje water bij en zet de deksel erop. Laat het geheel 20 minuten sudderen. Snipper de ui en snijd de paprika en het pepertje in stukjes. Bak de ui, de paprika samen met 1 uitgeperst teentje knoflook in een koekepan. Voeg 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd, de uien,paprika en de in stukjes gesneden olijven toe aan de tajine en laat het geheel nog 5 minuten doorsudderen. Haal de tajine van de warmtebron en bestrooi het met koriander en peterselieblaadjes. Serveer het met couscous of tabouleh, maar je kan het natuurlijk ook goed met rijst of enkel brood eten. Besaha (eet smakelijk)!!
Reactie plaatsen