Adas polo - Iraans linzen en rijstgerecht met “Kipstukjes”
adas polo

Adas Polo - Iraans linzen en rijstgerecht met “Kipstukjes”

Dit recept is gebaseerd op Adas Polo, een rijstgerecht uit de Perzische keuken. Het gerecht bevat Advieh, een Perzische specerijenmixen. Het is gemakkelijk om je eigen kruidenmix te maken, en ik heb het recept hieronder bijgevoegd (vermenigvuldig eventueel de verhouding tot de hoeveelheid die je in een potje wilt bewaren en voor andere gerechten wilt gebruiken).

Benodigdheden:

Voor  de rijst:

300 gram basmatirijst

1 kopje gedroogde cranberry's (of rozijnen)

1,5 kop je linzen

1 potje tuinbonen

1 kopje walnoot in stukjes

1 grote ui in dunne plakjes gesneden

4-5 teentjes knoflook - fijngehakt

1 eetlepel Advieh

1 grote sinaasappel (we gebruiken zowel geraspte schil en het sap)

Olijfolie

Zout en peper

Advieh - Perzische Kruidenmix:

1 theelepel kaneel

1 theelepel Nootmuskaat

1 theelepel Kardemom

1/2 theelepel Komijn

1 theelepel saffraan

1 theelepel kurkuma

Voor de “kip”:

1 zakje Quorn dés stukjes

1 rode ui

1 groene chilipeper

1 rode paprika

1 theelepel komijnpoeder

Zout en peper

Olijfolie

Bereiding:

De rijst:

Kook de linzen met een beetje zout gaar, giet af en zet ze apart. Rasp en pers  de sinaasappel en zet ook dit even apart. Kook de rijst tot deze gaar is en giet hem af.

Adas PoloDoe de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de uienringen. Voeg de knoflook en specerijen toe en bak het geheel door tot de uien mooi bruin worden. Voeg vervolgens de stukjes walnoot, cranberry's, geraspte sinaasappel en het sap toe en roer goed door elkaar op een laag vuurtje. Voeg als laatste de helft van de linzen, de helft van de tuinbonen en de helft van de rijst toe en roer nogmaals door elkaar, totdat het geheel de kleur van de kruiden krijgt. Laat op een laag vuurtje zachtjes door pruttelen, totdat al het vocht verdampt is. Meng nu de overige linzen, tuinbonen en rijst met elkaar en schep dit in een schaal. Schep daar de gekleurde rijst op, zodat je 2 lagen rijst met verschillende kleuren krijgt.

De kipstukjes:

Verhit een beetje olijfolie in de pan en voeg er de ui en paprika in kleine stukjes aan toe. Hak de peper in kleine stukjes en voeg toe naar gelang je het pittig wilt hebben. Voeg vervolgens de komijn en het peper en zout toe en bak het geheel tot de stukjes goudbruin zijn.

Eet smakelijk!