Kapsalon shoarma van oesterzwam
Oesterzwammen

Kapsalon shoarma van oesterzwam

Oesterzwammen zijn super geschikt om als vleesvervanger te dienen. Als je ze mooi goudbruin bakt, dan lijken ze door hun structuur enorm veel op stukjes kip of zelfs shoarmavlees. Hier volgt het recept en bovendien zit er een recept bij om zelf knoflooksaus te maken. In een kapsalon shoarmaschotel zit friet en salade, maar je kunt er natuurlijk ook pitabroodjes bij serveren.

1 kilo Oesterzwammen
1 grote ui gesnipperd
Rode paprika in reepjes
100 ml yoghurt
200 ml mayonaise
Knoflook
2 eetlepels shoarmakruiden (eventueel zelf samenstellen)
Bieslook (vers of gedroogd)
Peper en zout
4 grote pita’s optioneel
IJsbergsla
4 tomaten
1/2 komkommer
Optioneel friet
Optioneel geraspte kaas

Kruidenmix:

2 tl komijnpoeder
1 tl kurkuma
1 tl kaneel
2 tl vers gemalen zwarte peper
1 tl cayennepeper
2 tl paprikapoeder
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl kaneel
2 tl korianderpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl gemberpoeder
1 tl zeezout fijn

kapsalon shoarma van oesterzwam

We beginnen met de knoflooksaus, zodat de knoflook er goed in kan trekken terwijl we het “vlees” bereiden. Meng de yoghurt met de mayonaise in een schaaltje en knijp er 2 tenen knoflook in uit. Gooi er een handje bieslook bij en eventueel wat peper en zout. Nogmaals goed door elkaar roeren en afgedekt in de koelkast wegzetten.

Snijd van de ijsbergsla fijn, de tomaat en komkommer in kleine stukjes en meng dit met wat peper en zout.

Dan nu de shoarma. Ik heb gekozen voor de shoarma Tagin versie. Dit is shoarma met paprika en ui meegebakken. We beginnen met de stelen van de oesterzwammen te verwijderen en ze meteen even schoon te maken met een stukje keukenrol. Smelt 50 gram echte boter in een pan en bak de oesterzwammen een aantal minuten op middelhoog vuur en schep ze regelmatig om. Voeg ongeveer 3 kwart van de kruidenmix toe en bak nogmaals 5 minuten. Als je merkt dat de pan wat droog wordt, doe er dan een beetje extra boter bij. Zodra de oesterzwammen een beetje bruin gebakken zijn, voeg er dan de gesnipperde ui, de reepjes paprika en de rest van de kruidenmix aan toe. Bak het geheel door, totdat alles mooi bruin is en de oesterzwammen lekker knapperig zijn.  

Bak de friet  goudbruin en vul de schaaltjes er mee. Leg er vervolgens een goede laag van de shoarma op. Eindig met een laagje van de gemende sla met geraspte kaas er op. Zet de schaaltje 5 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden op de grillstand. Serveer de schalen met wat knoflooksaus en sambal apart in bakjes er bij.

Als je het gerecht als broodje shoarma wilt eten, vul dan de pita’s steeds met een laagje ‘vlees’ afgewisseld met wat sla en serveer met de knoflooksaus apart in een bakje.
Eet smakelijk!