Een curry gerecht is een gekruid gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Azië. Vooral in de Indiase keuken komt het veel voor. Britse kolonisten brachten het in de 18e eeuw mee naar Europa. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd het enorm populair, mede dankzij de opkomende "hippie" beweging. Kenmerk van de curry is een vaak pittig gekruide saus. De naam van een bepaalde curry, verraadt vaak al wat de ingrediënten zijn. Ik heb hier een recept voor een vegetarische curry met kikkererwten en pompoen voor je.
Benodigdheden
2 grote uien
1 teen knoflook
1 peper (soort peper naar keuze)
Kokosolie (eventueel zonnebloemolie)
1/2 tl kurkuma
1 el komijn
1 el kerrie masala poeder
1 bosje koriander
400 gram pompoen geschild en in blokjes
400 gram kikkererwten
1 blikje kokosmelk
1 blokje gember (ter grootte van een vingertop)
150 gram baby spinazie
200 ml groente bouillon
1 limoen
Snufje zeezout
Staafmixer of keukenmachine
Bereiding van de curry
Snijd 1 van de uien samen met de knoflook, peper en gember in kleine stukjes en doe deze in de keukenmachine. Maal dit tot een mooie pasta. Verwarm een beetje kokosolie in een hapjespan en bak de pasta een aantal minuten met wat zeezout. Voeg vervolgens de kurkuma, komijn en masala toe. Bak dit nog een minuut, tot de kruiden goed vermengd zijn met de pasta. Nu kun je de andere fijngehakte ui, de kikkererwten en de pompoen erbij doen (persoonlijk vind ik de hokkaido pompoen het lekkerst, maar je kunt natuurlijk ook de butternut kiezen) . Mix het geheel goed door elkaar en voeg dan de kokosmelk en groentebouillon toe. Roer het geheel goed door elkaar en breng het aan de kook. Draai zodra het kookt het gas laag en laat het zachtjes nog zo'n 30 minuten koken, totdat de pompoen zacht en de saus dik wordt. Voeg dan als laatste de baby spinazie, een handje koriander en het sap van een halve limoen toe en laat dit nog even zachtjes doorkoken tot de spinazieblaadjes slap zijn. Serveer het geheel met wat rijst naar keuze en/ of naanbrood. Eet smakelijk!