Homemade pizza! | Healthyveggie.nl
Pizza maken!

Homemade pizza!

Als je thuis pizza eet, komt het toch vaak neer op diepvriespizza. En ook al zijn er tegenwoordig best goede pizza’s verkrijgbaar in de supermarkt, zo lekker als vers zijn ze natuurlijk nooit. Maar zelf een pizza maken is helemaal niet zo moeilijk en het voordeel is dat je zelf je favoriete toppings kunt kiezen. Ik geef je een basis recept voor een pizza Margarita (tomatensaus, kaas en oregano), zodat je er zelf van alles aan toe kunt voegen!

Benodigdheden:

Ingrediënten voor pizzadeeg:

500 gram ongebleekte, witte bloem
300 ml lauwwarm water
10 gram zout
2 gram gedroogde gist
5 gram olijfolie (optioneel)

Pizza toppings:

Tomatensaus uit fles 500 ml
Gedroogde oregano
Kaas naar keuze
Toppings naar keuze

Pizzadeeg maken:

pizza deeg rollen
Het deeg maken is natuurlijk nogal tijdrovend, maar daar hebben we een oplossing voor. Maak het deeg de dag voor je hem gebruiken gaat!
Los wat zout op in water en doe dit in een kom. Voeg ongeveer 50 gram van de bloem toe  en meng tot de bloem is opgelost. Voeg nu de gist toe en vervolgens al roerend de rest van de bloem. Ik gebruik hier eerst een vork voor, totdat de massa te dik wordt, dan schakel ik over op kneden met de hand.  Kneed circa 10 minuten tot je een mooi glad, soepel en samenhangend deeg hebt.

Laat je deeg 1½ uur tot 2 uur in zijn geheel rijzen op kamertemperatuur (+/- 20 graden C.). Kneed vervolgens het gerezen bloem nogmaals en zet de schaal dan afgedekt met wat folie in de koelkast. Haal de volgende dag een paar uur voor je wilt gaan bakken de schaal uit de koelkast. Kneed het deeg nogmaals 10 minuten en verdeel het dan in 4 gelijke bollen. Laat de 4 bollen afgedekt met een schone theedoek nog een uur rijzen. Kneed na een uur de bollen nog eens kort en rol er dan met een deegroller mooie, ronde pizza schijven van en laat deze vervolgens nog een half uur tot een uur rijzen. Gooi op elke pizza wat tomatensaus en spreid deze uit met de bolle kant van een lepel. Het hoeft niet heel dik te zijn, zolang het maar goed verdeeld is. Strooi vervolgens wat oregano, en geraspte kaas er over en eventueel de toppings naar keuze.

Pizza’s worden heel heet gebakken, waarschijnlijk heter dan jouw oven aankan. Als je oven een maximum temperatuur heeft van 250 graden, gebruik die dan ook. Kan hij nog hoger, zet hem dan ook hoger. Afhankelijk van de temperatuur, wordt je baktijd langer of korter. Ga bij een temperatuur van 250 graden in de gemiddelde oven,  uit van zo’n 10 tot 12 minuten. Houd in ieder geval een oogje in het zeil, zodat de pizza niet aanbrandt.
Serveer de pizza’s met een frisse salade en eventueel wat stokbrood met kruidenboter. Eet smakelijk!