Zorg goed voor je darmflora

Zorg goed voor je darmflora

De darmflora in jouw lichaam is net zo uniek als je vingerafdruk of de retina van je oog. Niemand heeft dezelfde darmflora, je hebt op dit moment waarschijnlijk meer dan duizend verschillende bacteriën in jouw darmkanaal waarvan slechts een vijfde “gedeeld” wordt met de rest van de mensheid. De rest is variabel van persoon tot persoon. De darmflora ontstaat direct bij de geboorte wanneer de baby in aanraking komt met bacteriën. Een keizersnede leidt al tot een andere ontwikkeling  dan via het geboortekanaal. In de loop der tijd vestigen bacteriën zich in jou lichaam en reguleren jouw spijsvertering.

Antibiotica en Probiotica

Als je veel antibiotica slikt kan jouw darmflora verstoord worden, let dus op met wat je slikt en voor welke periode. Er zijn volop producten met probiotica maar zoals gezegd is elke darmflora uniek, er bestaat geen wondermiddel om de het te herstellen. Dit kun je het beste op natuurlijke wijze doen met gezonde voeding en voldoende rust.

Goed voor de darmflora

Houdt rekening met:
  • Vezelrijke voeding: Dit geeft bacteriën in jouw darmen de kans zich te ontwikkelen.
  • Veel water drinken: Houd de stofwisseling op gang en voorkom uitdroging.
  • Eet minder dierlijke producten: De bacteriën in dierlijke producten zorgen voor gevaarlijk endotoxinen en ze vertragen de stofwisseling.
  • Neem voldoende rust: Jouw lichaam heeft rust nodig om zich te herstellen, dat geldt niet alleen voor jouw spieren maar ook voor de darmen.
Voldoende nachtrust is ook zeer belangrijk. Zorg goed voor jouw bacteriën en de bacteriën zullen goed voor jou zorgen.
Reactie plaatsen