Drink voldoende water!

Drink voldoende water!

Water is leven, zonder water is er immers geen leven mogelijk. Zelfs NASA baseert zijn zoektocht naar leven in de ruimte, op het vinden van water op andere planeten. Is er geen water aanwezig, dan is het volgens hun uitgesloten, dat daar leven te vinden is. Je kunt dus wel stellen, dat water van levensbelang is.

Vochtbalans

Het menselijk lichaam bestaat voor 75% uit water. De gezondheid van je weefsel, organen en cellen is er afhankelijk van en moeten dus altijd voldoende gehydrateerd blijven. Bij het afvoeren van afvalstoffen via transpiratie en de urine, is een goede vochtbalans dan ook heel belangrijk. De keuze en de hoeveelheid van je drinkwater is dus ook heel belangrijk voor een goede gezondheid! De hoeveelheid water, die nodig is om je vochtbalans op peil te houden, is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Zo kan het nogal verschillen of het een zeer droge, hete dag is, of dat je misschien door sport of zwaar werk meer vocht verliest dan op andere dagen. In principe heeft je lichaam een eigen waarschuwingssysteem voor wanneer het vocht nodig heeft, namelijk het gevoel van dorst. Na het verlies van zo’n 1 a 2 % vocht, zal dit dorstgevoel moeten opkomen, belangrijk is dan ook om dit gevoel niet te negeren om zo voldoende gehydrateerd te blijven. Daarnaast kan je ook aan de kleur van je urine zien of je wel voldoende water drinkt. Bij een lichtgele kleur drink je waarschijnlijk voldoende, bij een wat donkerdere diepe gele kleur, is de kans groot dat je niet voldoende gedronken hebt.

Welk water kies je?

waterOok de keuze van wat je drinkt, is enorm belangrijk. Natuurlijk is het lekker om bij een enorme dorst, een groot glas koude frisdrank te nuttigen. Maar naast het feit, dat de meeste frisdranken slechte stoffen bevatten en veel suiker, wekken ze vaak alleen maar meer dorst op. water drinken blijft dus de beste keuze, om je vochtbalans op peil te houden. Dan rest er nog de keuze uit welk water. Hoewel het kraanwater in Nederland zeker tot de beste van de wereld behoren, zit er toch altijd nog in zo’n 20% van het Nederlandse kraanwater een hoeveelheid chloor. Daarnaast zijn de loden waterleidingen vaak al oud en kunnen deze dus lood afgeven, wat zeer schadelijk voor de gezondheid is. Flessenwater lijkt dus de beste keuze, maar ook hier moet je uit kijken welke keuze maakt. Veel flessenwater is eigenlijk niets anders dan veredeld kraanwater en dus onnodig duur. Natuurlijk bronwater is een betere keuze, omdat dat jarenlang gefilterd is, doordat het door lagen van steen en zand gesijpeld is. Zo’n bron vind je natuurlijk niet zomaar in de buurt van waar je woont. Dit soort bronwater is in veel biologische- en natuurwinkels te koop, maar dan moet je er wel voor zorgen geen bronwater in plastic flessen te kopen ( zie hoofdstuk BPA), want ook dit plastic is vaak giftig en schadelijk voor de gezondheid. Bronwater in glazen flessen lijkt dus de beste keuze.

Waterfilter

Daarnaast is een goed waterfilter een alternatief. Deze filters schroef je gewoon op de waterkraan thuis en filteren de giftige stoffen uit het water. De duurdere filters voegen zelfs soms gezonde mineralen toe aan het water en zorgen voor een gezonde (alkalische) Ph-waarde. De prijzen van deze filters variëren van € 25,- tot in de duizenden euro’s. Toch zijn er filters die voor een schappelijke prijs zeer goed zijn, zoals bijvoorbeeld de AquaVit 5. Ons advies is dus, luister naar je lichaam en drink op tijd en voldoende water. Kies het juiste water en let daarbij dus ook op de verpakking en de bron er van!
Reactie plaatsen