Pas op met geurtjes

Pas op met geurtjes

Parfum, aftershave, deodorant, geurkaasjes, wierook, geurstokjes, wc luchtverfrissers en wasverzachters. Zomaar een greep uit een lange lijst van producten, die we gebruiken om ons zelf, onze kleding en ons huis aangenaam te laten ruiken. Zo op het eerste gezicht lijken dit voor de meeste mensen onschuldige producten. Wanneer we echter wat beter naar de ingrediënten van deze producten kijken, dan zien we al snel, dat ze vaak niet zo onschuldig zijn. Veel van deze lekkere geurtjes worden namelijk samengesteld uit zeer giftige chemische stoffen.

Giftige geurtjes

De parfumindustrie maakt naar schatting gebruik van zo’n 3 a 4000 ingrediënten om tot hun eindproduct te komen. Deze ingrediënten vind je eigenlijk vrijwel nooit terug op de verpakking of het flesje, omdat de fabrikanten nog altijd het recht hebben om ze geheim te houden. Deze stoffen hebben zelf wel een doodshoofd op hun verpakking staan, wat er op duidt dat het giftige stoffen betreft. Dus eigenlijk zou er op uw parfum of aftershave flesje ook zo’n doodshoofd moeten staan, maar wie zou het dan nog op zijn lichaam spuiten? Ondanks de geheimhouding is het vrijwel zeker, dat de stoffen waar het om gaat vaak kankerverwekkend, hormoonverstorend en neurotoxisch (stoffen die het zenuwstelsel beschadigen) zijn. Ons advies is om deze producten helemaal niet te gebruiken en wil je ze toch gebruiken, spuit ze dan liever op je kleding, dan rechtstreeks op je huid. Een goed alternatief is gifvrije parfum, op basis van natuurlijke ingrediënten.

Aluminium in deodorant

Ook de meeste deodorants zijn helaas giftig. Naast de giftige bestandsdelen, die voor het lekkere geurtje zorgen, zit er vaak ook aluminium in. Aluminium zirkonium en aluminiumchloorhydraat blokkeren onze poriën die zweet uitstoten. Natuurlijk is dat juist het effect wat we willen, maar aluminium is een zwaar metaal en net als de meeste zware metalen kan dit het vermogen van oestrogeenreceptoren verstoren om oestrogeen correct te kunnen verwerken. Ook voor deodorant zijn er prima natuurlijke alternatieven op de markt, die gifvrij zijn en toch goed werken tegen lichaamsgeurtjes.

Geurtjes in huis

geurtjesDan zijn er nog de geurproducten, die voor een heerlijk ruikend huis moeten zorgen. Bekendste zijn de geurkaasjes, wierook, geurstokjes en luchtverfrissers voor de wc. Ook deze producten zijn vaak gebaseerd op giftige bestandsdelen. De meeste wierookstokjes, geurkaasjes en andere vormen van kamer parfum bevatten onder andere benzeen. Benzeen wordt beschouwd als een zeer kankerverwekkende stof in sigaretten. De hoeveelheid benzeen in bijvoorbeeld wierook is wel 8 keer zo hoog als in een brandende sigaret. Hoewel er op sigaret verpakkingen waarschuwingen moeten staan, zie je deze echter niet op wierookverpakkingen. Ook in de wc luchtverfrissers zitten enorm veel schadelijke stoffen, die kankerverwekkend kunnen zijn. Terwijl je dus denkt de lucht in je huis te verschonen, ben je hem eigenlijk zwaar aan het vervuilen met deze producten. Gelukkig zijn er hier ook alternatieven voor te vinden. Let dus goed op bij de aanschaf van deze producten, om er voor te zorgen, dat je gifvrije alternatieven koopt! Ook in onze wasmiddelen en wasverzachters zitten helaas giftige stoffen. Maar ook hier zijn er gifvrije alternatieven voor. Ons advies is om de giftige geurtjes zoveel mogelijk te vermijden en te kiezen voor meer natuurlijke alternatieven. Bronnen: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=10359 http://www.radartv.nl/fileadmin/editorial/Documenten/Wierook.pdf                               http://www.debbiesprenger.nl/cosmetica-en-huishoudelijk/daar-zit-een-luchtje-aantips-voor-gifvrije-geuren/                                                                                                                                  http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/ chemicals-of-concern/fragrance/
Corine
Door

Corine

op 22 Jun 2019

Hoe kan het dat er 8 keer zoveel benzeen in wierook zit als in sigaretten en het vrij verkocht mag worden? Ik word iedere dag vergiftigd door mijn buurvrouw die wierook brandt op haar balkon tussen 18.00 u en 22.00 uur. Dit terwijl ik zelf niet rook en chemische geurverspreiders mijdt. Wanneer grijpt de overheid in? Een beter milieu begint bij bewustwording en dus bij jezelf.

Jesse
Door

Jesse

op 07 Aug 2019

Hier eenzelfde situatie...buurvrouw kan niet tegen rook (van andere buren en brandt daarom giga grote goedkope wierookstokjes. Binnen 5 minuten heb ik een enorme reactie...hoofdpijn, holtes die heel pijnlijk worden, kapotte lippen en zeer benauwd. maar buurvrouw trekt zich hier niets van aan. Diverse instanties gevraagd...kunnen er niets aan doen...sorry maar ik heb hier geen woorden meer voor...Ik moet dus of gewoon maar ziek worden of verhuizen...waar gaat het heen met nederland!

Reactie plaatsen