Thee uit een klein zakje wordt ook wel “fannings” genoemd. Dat zijn de kleine deeltjes die met een grote ventilator uit de thee geblazen worden in de fabriek. Die worden in zakjes verscheept naar het Westen, in Azië zitten ze niet te wachten op dit afval. Omdat er weinig smaak zit aan deze restjes worden er regelmatig suikerbolletjes aan toegevoegd om er nog enigszins een smaakje aan te geven.
Echte thee
Gedroogde theebladeren en verse theebladeren smaken compleet anders dan die fannings. Ze hebben niet die wrange nasmaak, je hoeft er absoluut geen suiker in te doen of smaakjes aan toe te voegen. Groene en zwarte thee zijn “echte” theesoorten, de rest zoals Rooibos zijn “infusies”, andere planten die je in heet water doet om een drankje te maken. Dat kan heel lekker zijn, het is alleen geen thee. Door een takje munt in heet water te zetten kun je een heerlijk verse drank maken. Met gedroogde theebladeren maak je een lekkere kop. Sterker nog, je kunt van een kleine schep theebladeren de hele dag door drinken, je hoeft er alleen maar heet water aan toe te voegen. In China is het heel normaal om steeds dezelfde thee te gebruiken, tot pakweg vijf maal met dezelfde theebladeren.
Door gedroogde jasmijn of munt toe te voegen kun je nieuwe smaken creëren. Dat is beter en veel gezonder dan zakjes met kunstmatige smaakmakers. Zwarte thee is een gefermenteerde versie van groene theebladeren. Neem gedroogde theebladeren als basis en breng deze zelf op smaak. Met natuurlijke planten en extracten kun je het niet alleen lekkerder, maar ook gezonder maken.
Simpele tip: Als het in een klein papieren zakje past is het geen goede kwaliteit.