Zelf speltbrood bakken
Zelf speltbrood bakken

Zelf speltbrood bakken

Spelt is momenteel razend populair. Het is veel gezonder dan tarwe hoor je vaak. Maar waarom is dit zo? Wat is het grote verschil? De voornaamste factoren zijn, dat de voedingsstoffen bij spelt zich in de kern bevinden en daarom tijdens het maalproces niet verloren gaan, wat bij tarwe wel het geval. De meeste tarwe is ook genetisch gemodificeerd (GMO - zie ook dit artikel), terwijl dit bij spelt (nog) niet het geval is (aan te raden is om biologisch te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het geen GMO is). Tevens bevatten tarwekiemen lectine, dat het effect van insuline nabootst en zo insulineresistentie (het voorstadium van diabetes) en overgewicht veroorzaakt. Spelt bevat deze specifieke lectine niet. De eiwitten (gluten) in spelt zijn anders dan in tarwe en dat maakt spelt een goed alternatief voor mensen met een tarweallergie. De gezonde voedingsstoffen in spelt zijn: mucopolysacchariden ( versterkt het immuunsysteem), vitamine B17 amygdaline (ook te vinden in abrikozenpitten en wordt gebruikt in alternatieve kanker therapieën), vitamine B2 (goed tegen migraine) en Glucosamineglycanen ( goed tegen gewrichtsklachten). Reden genoeg dus om je eigen speltbrood (en andere speltproducten) te bakken!

Benodigdheden:

500 gram speltmeel (type naar wens) 3 dl. handwarm water Rijsmiddel ( gist of bakpoeder naar wens) 10 gram zeezout Fijne zeef Grote schaal Oven Bakblik optioneel

Bereiding:

Zeef het speltmeel door een fijne zeef in een grote schaal of kom ( groot genoeg om erin te kneden). Meng het zeezout er door heen. Als je droge gist of bakpoeder gebruikt, meng dit er dan ook doorheen. Gebruik je verse gist, los deze dan op in het water. Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet beetje voor beetje het water erbij, terwijl je met de hand ( of eventueel met een vork) mengt. Als alle water is toegevoegd, begin je het deeg te kneden ( mocht het nog te droog zijn, kan je altijd wat lauw water toevoegen, tot de juiste substantie bereikt is). Kneed totdat er een mooie elastische bal ontstaat, kneed echter niet te lang! Bij tarwe dient men lang te kneden om de tarwegluten te activeren, bij spelt echter breekt deze na 5 minuten kneden weer af, stop dus op tijd! Zet de schaal met het deeg, afgedekt met een doek op een warme maar niet te hete plek en laat deze een half uur rijzen. Kneed het deeg opnieuw ( weer niet langer dan 4 minuten!) en maak het deeg dan in de gewenste bakvorm en leg op een ovenplaat ( als je voorkeur uitgaat naar een omhoog rijzend brood, gebruik dan het bakblik). Laat dit opnieuw een half uur rijzen en schuif daarna het brood in de voorverwarmde oven ( tussen de 180 en 220 graden, afhankelijk van de oven). Bak het brood in 30 tot 50 minuten ( ook weer afhankelijk van oven en temeratuur). Als je een iets zachter brood wilt, plaats dan een ovenvaste bakje met water naast het brood in de oven. Neem het brood uit de oven en laat deze in een schone doek afkoelen. Als het brood wat afgekoeld is, kun je je eerste boterham gaan snijden. Let wel, vers brood snijdt wat moeilijker, dus snijd voorzichtig ! Eet smakelijk!
Reactie plaatsen