Spelt quiche
Spelt quiche

Spelt quiche

Een quiche is een hartige taart en vindt zijn oorsprong in het Franse Lotharingen. De quiche kan op velen manieren gevuld worden, persoonlijke smaak is hierbij dus bepalend. Quiche kan zowel warm als koud geserveerd worden. Het recept hieronder is gebaseerd op een (spring)vorm van ongeveer 20 cm.

Benodigdheden:

De Bodem:200 gram speltbloem 1 ei 1 tl. zout 100 gram (koude) roomboter 3 tl. koud water (spring)vorm Keukenzeef Plastic folieDe vulling:Zoals gezegd kan je de ingrediënten goed baseren op persoonlijke smaak, ik heb hier gekozen voor een Italiaans getinte quiche.Ingrediënten quiche4 eieren 200 gram (zongedroogde) tomaten 1 grote ui 1 prei 1 paprika 1 teentje knoflook 200 gram geraspte kaas (soort naar keuze) 150 ml crème fraîche Snufje peper en zout Oregano Tijm Basilicum Scheutje olijfolie

Bereiding:

De bodem:Zeef de speltbloem in een ruime schaal. Voeg het zout toe. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe. Kneed het geheel goed, totdat het geheel op broodkruim lijkt. Klop het ei los en maak een kuiltje in het midden van het deeg. Doe daar vervolgens het ei en het water in en kneed het dan verder tot het goed gemengd is en er een mooie, stevige bal is ontstaan. Wikkel de bal in een stukje plastic folie en leg deze 30 minuten in de ijskast. Vet de springvorm goed in met boter en bestrooi met een beetje bloem. Neem de bal uit de folie en maak deze plat met je handen. Leg het deeg in het midden van de vorm en druk hem overal goed aan. Snijd aan de bovenkant van de vorm het overtollige deeg weg.Bodem quicheDe vulling:Snijd de ui, prei, paprika en de (zongedroogde) tomaatjes klein. Bak de prei, ui,paprika samen met de uitgeperste knoflook in een scheutje olijfolie voor. Klop de 4 eieren los en klop er vervolgens de crème fraîche, basilicum, oregano, tijm en de peper en zout doorheen. Bestrooi vervolgens de bodem van met `1/3 geraspte kaas. Giet er het mengsel van ei en crème fraîche in. Doe vervolgens de gebakken groente en de tomaatjes erin met nog 1/3 kaas erin en verdeel het goed. Bestrooi de bovenkant met de overgebleven kaas en zet de vorm in een op 190 graden, voorverwarmde oven. De baktijd is ongeveer 35-40 minuten. (Tip: Welke groente je ook kiest, zorg ervoor dat de wat nattere groente goed uitgelekt zijn). Bon appetit!
Reactie plaatsen