Top 12 meest bespoten groente en fruit
Top 12 meest bespoten groente en fruit
11 juli 2016 

Top 12 meest bespoten groente en fruit

In een eerder artikel op deze site hebben we je al eens gewezen op de gevaren van pesticides, die veelvuldig gebruikt worden in de land- en tuinbouw. Als aanvulling daarop hier een top 12 van meest bespoten groente en fruit.

Meest bespoten producten

 1. Appels
 2. Selderij
 3. Aardbeien
 4. Perzikken
 5. Spinazie
 6. Nectarines
 7. Druiven
 8. Paprika’s
 9. Aardappelen
 10. Blauwe bessen
 11. Sla
 12. Boerenkool/ verschillende groene kolen

Dit lijstje van meest bespoten producten kan natuurlijk wel eens variëren,  afhankelijk van het land van herkomst van het product. Maar je kunt er van uit gaan, dat dit lijstje redelijk accuraat is en dat het meestal dezelfde producten zijn in de lijstjes met hooguit een andere volgorde.

meest bespoten

Plaatje van foodnews.org

Meest ‘schone’ producten

Naast deze zogenaamde ‘dirty dozen’, ook een lijstje met de meest schone producten.

 1. Uien
 2. Mais
 3. Ananas
 4. Avocado
 5. Asperges
 6. Erwten
 7. Mango’s
 8. Aubergines
 9. Cantaloupe meloenen
 10. Kiwi’s
 11. Koolsoorten (m.u.v. de groenen)
 12. Watermeloen
 13. Zoete aardappelen
 14. Grapefruits
 15. Paddestoelen

Biologisch

Het is dus aan te raden deze top 12 zoveel mogelijk biologisch te eten. Geschat wordt dat het eten van 5 van deze 12 meest bespoten producten per dag, betekent dat je ongeveer 14 verschillende soorten pesticides binnen krijgt! Natuurlijk is het eten van enkel biologisch voedsel vrij prijzig. Een oplossing hiervoor is dan om een aantal van deze producten biologisch te kopen en naast deze producten een aantal producten van het lijstje van meest schone producten te eten. Op deze manier beperk je in ieder geval een groot deel van de inname van deze schadelijke pesticides.

(bron voor dit artikel: naturalnews.com)

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen