Vermijd bepaalde E nummers

Vermijd bepaalde E nummers

Iedereen kent ze wel, de E nummers. Althans, men heeft er van gehoord. Maar waar bepaalde E nummers voor staan en waarom ze worden gebruikt, dat weten de meeste mensen niet. Dat is ook niet zo gek, gezien het feit dat er honderden E nummers zijn. Allereerst maar even een indeling, zodat je een idee krijgt wat er allemaal aan E nummers bestaat:e nummersE 100 -199 - Kleurstoffen E 200 - 336 - Conserveermiddelen/ Voedingszuren E 337 - 399 - Antioxidanten E 400- 499 - Emulgatoren/ verdikkingsmiddelen E 500 - 599 - Zuurteregelaar/ antiklontmiddelen/ rijsmiddelen E 600 - 699 - Smaakversterkers E 710 en 713 - Zijn conserveermiddelen van schimmels (antibiotica) E 900 - 1500 - Hulpmiddelen/ zoetstoffen

5 slechte E nummers

Zoals je ziet, wordt er dus nogal wat toegevoegd in de voedsel- en cosmetica industrie. Niet alle E nummers zijn slecht voor je gezondheid en van sommige e nummers zijn er slechts aanwijzingen, dat ze slecht kunnen zijn. We geven je hier 5 E nummers, die tot de slechte toevoegingen horen:
  1. E 621 - Ook wel bekend als MSG (monosodiumglutamaat) en nog vele andere namen. Dit E nummer is zo gevaarlijk, dat we hier apart een heel hoofdstuk aan gewijd hebben.
  2. E 951 - Bekend onder de naam aspartaam (een zoetstof). Ook hier hebben we een hoofdstuk aan gewijd.
  3. E 640 - Bekend onder de naam glycine en wordt gebruikt als smaakversterker en als hulpstof voor zout vervangende additieven. Deze stof kan zowel synthetisch als van gelatine gemaakt worden. Glycine is slecht voor je immuunsysteem en kan op langere termijn mogelijk de vruchtbaarheid aantasten. Het zit vooral in vlees, stokbroden, croissants en afbakbroodjes.
  4. E 220 - Bekend als zwaveldioxide en wordt als conserveermiddel, bleekmiddel en deegverbeteraar gebruikt. Deze stof vernietigt vitamine B1 en E en wordt gelinkt aan bronchiale problemen. Bij grote inname kan het allergieën, misselijkheid en darmstoornissen veroorzaken. Je vindt het vooral in wijn, vruchtensap, bier, frisdrank en gedroogde groente en fruit.
  5. E 950 - Bekend als acesulfaam-K en wordt gebruikt als zoete smaakversterker (synthetisch) en wordt door velen als kankerverwekkend aangeduid. Het wordt onder andere veel gebruikt in snoepgoed, bakkersproducten en zoetjes.
Dit is zomaar een hele kleine selectie en nogmaals van veel E nummers is het nog niet bewezen, maar zijn er enkel sterke aanwijzingen, dat het de gezondheid schaadt. Toch is het verstandig om (in ieder geval de slecht aangeduide) E nummers te vermijden. Een E nummer kan soms jarenlang goedgekeurd zijn en dan alsnog verboden worden, omdat onderzoek uiteindelijk toch bewijs  leverde, dat het slecht voor de gezondheid was. Een voorbeeld hiervan is E 924 -kaliumbromaat-, wat in 1992 verboden werd door zijn kankerverwekkende eigenschappen. Op deze site vind je enorm veel informatie over E nummers en hun gevaren. Ons advies is om je er toch enigszins in te verdiepen. Ook zijn er boekjes en zelfs apps voor je smartphone/Iphone te verkrijgen, waar E nummers in worden besproken.
Reactie plaatsen