Afvallen met blijvend resultaat
afvallen

Afvallen met blijvend resultaat

Afvallen is niet moeilijk, op je streefgewicht blijven is een ander verhaal. Er is een hele industrie gebouwd rondom onze wens af te vallen zonder permanente resultaten te bieden. Waarom zouden online dieet guru's je echt helpen om af te vallen met blijvend resultaat? Dan raken ze hun klanten sneller kwijt dan jij kilo’s verliest. Wil je echt afvallen zonder jojo-effect? Lees dan de adviezen op deze pagina die je wél helpen om jouw doelstellingen te bepalen.

Afvallen met blijvend resultaat

8 tips om af te vallen met blijvend resultaat

1. Val niet te snel af

Kilo’s per week afvallen, dat is een claim die vaak wordt gemaakt bij crash-diëten. Dit is echter niet de juiste manier om met afvallen te beginnen. Ongeveer 500 gram gewicht verliezen per week is voor de meeste mensen een verantwoord tempo. Zo kan het een jaar of langer duren voordat je op het gewenste streefgewicht uitkomt, de kans dat je daarna op gewicht blijft is wel aanzienlijk groter.

afvallen met blijvend resultaat

2. Dokters, diëtisten en ervaringsdeskundigen

Een arts heeft jarenlang gestudeerd, soms met een specialisme of meer algemeen zoals een huisarts. De beste artsen weten waar hun beperkingen liggen en zullen zelden ongefundeerde beweringen maken. Dit is niet altijd prettig, je krijgt soms een antwoord dat niet echt specifiek is en je niet direct een oplossing biedt. Diëtisten zijn geen artsen, de kwaliteit van het advies en de ervaring van de diëtist kan sterk afwijken. Daarbij ontwikkelen voedingswetenschappen zich continue waardoor kennis van vroeger niet altijd blijkt te kloppen. Net zoals een goede arts zal een diëtist je adviezen geven die getest zijn, maar niet altijd voor 100% een oplossing zullen bieden. Afvallen is namelijk geen exacte wetenschap.

Dit is precies de reden waarom je moet oppassen met ervaringsdeskundigen. Iemand die tientallen kilo’s is afgevallen met alleen bananen eten is niet zomaar het goede voorbeeld voor jou. Een lichamelijk actief en verder gezond persoon die in korte tijd veel afvalt is niet het goede voorbeeld voor iemand die de hele dag zit en een schildklier afwijking heeft.

3. Is vasten gezond?

Vasten komt in veel culturen en religies voor, er zijn uiteenlopende redenen om bewust niet te eten voor kortere of langere perioden. De Ramadan is hier een bekend voorbeeld van. Als praktiserende moslims ziek zijn kunnen ze vrijgesteld worden van deze religieuze verplichting, met name bij personen met diabetes kan vasten een probleem zijn. Toch ligt het percentage diabetici niet aantoonbaar hoger bij deze doelgroep. Uit een studie bleek dat in meerdere Zuid-Amerikaanse landen er meer diabetes patiënten voorkwamen, en onder Amerikaanse Indianen lag het percentage aanmerkelijk hoger dan bij de rest van de bevolking.

Intermittent fasting is een nieuwe stroming in vasten, eigenlijk is er nog te weinig onafhankelijke data om hier conclusies uit te trekken. Er zijn verschillende soorten vasten te onderscheiden, het kan zijn dat een specifiek ritme voordeel kan bieden voor individuele personen, maar er is geen sprake van een algemeen systeem dat voor iedereen werkt.

4. Afvallen door te eten?

Je weet dat ieder pondje door het mondje gaat, toch gaan dieet adviezen vaak over eten in plaats van niet eten. Recepten, shakes, vlees, vis en groente; steeds weer verhalen over gerechten, vetten, koolhydraten, eiwitten en andere zaken. Alles wat je eet levert meer calorieën dan er verbrandt wordt. Je hebt dagelijks calorieën nodig om te functioneren, maar meer eten in de hoop dat je sneller afvalt is natuurlijk een illusie. Afvallen door porties kleiner te maken, minder tussendoortjes oppeuzelen en calorieën tellen kan wel helpen met afvallen. Dat is meer werk dan “afvallen en blijf eten zoveel je wilt”, maar het werkt wel.

5. Let op met supplementen

Superfoods, calorie verbranders en andere wondermiddelen klinken te mooi om waar te zijn, dat is ook zo. Er zijn zeker supplementen die kunnen helpen om de natuurlijke balans te herstellen, maar er gaat niets boven een combinatie van ‘eerlijke’ voedingsmiddelen, bewegen, water en zonlicht. Veel mensen verdiepen zich zoveel in allerlei wondermiddeltjes dat ze de eenvoudige natuurlijke oplossingen uit het oog verliezen. En daarmee mis je veel kansen die fashion foods niet kunnen vervangen.

6. Hoe belangrijk is beweging?

afvallen met blijvend resultaat

Voldoende bewegen is van belang, niet alleen om af te vallen, maar ook om je lichaamsfuncties goed te laten functioneren. Door bijvoorbeeld alleen al op een vlot tempo te wandelen komt je verbranding op gang waardoor je meer calorieën gaat verbranden. Zitten en wachten tot je afvalt is helaas geen oplossing. Je hoeft overigens ook weer niet de benen onder je lijf uit te rennen.

Veel afvallers maken de fout om zonder begeleiding of ervaring te gaan fitnessen met als gevolg blessures. Ga goed om met je hele lichaam, let daarbij niet alleen op je buikvet. Vergeet ook niet dat spieren zwaarder zijn dan vet. Als je veel krachttraining uitvoert val je minder snel af terwijl je wel vet verliest. Door vetmetingen uit te voeren weet je of je op de goede weg bent.

7. Houd je hoofd nuchter, niet je maag

Het keto-dieet of ook wel ziekenhuis dieet is ontwikkeld voor patiënten in het ziekenhuis die onder het mes moeten gaan. Enkele kilo’s gewicht verliezen maakt het eenvoudiger voor de chirurg om de operatie uit te voeren. In een ziekenhuisbed verbrand je niet veel calorieën, in die situatie is een streng dieet met weinig koolhydraten goed uitvoerbaar. Het ziekenhuis dieet is echter niet bestemd voor de lange termijn, de kans dat je later weer ‘normaal’ gaat eten en aankomt is erg groot.

Honger is een signaal dat wellicht niet altijd perfect werkt, maar wel van belang is bij het behouden van een gezond eetpatroon. Blijf nuchter denken, maar pas op met een lege maag als je verder een normaal leven leidt. Anders kom je mogelijk zelf in een ziekenhuisbed te liggen!

8. Snelle oplossingen bestaan niet

Er zijn situaties waarin een maagband je kan helpen om op een gezond gewicht te komen. Met vet afzuigen kun je ook snel afvallen. Maar dan hebben we het over ingrijpende medische ingrepen die als laatste redmiddel worden ingezet. Als jij in staat bent om langzaam maar zeker met voldoende inspanning af te vallen is dat alleen maar een goed teken. Wil je een bikini body voor deze zomer of voor de rest van je leven?

heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!


Reactie plaatsen