Hoe kun je een allergie voorkomen?
Hoe kun je een allergie voorkomen?
29 september 2017 

Hoe kun je een allergie voorkomen?

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een allergie. Er zijn diverse allergenen zoals pollen van planten, huisstofmijt, antibiotica en contact allergenen. Voedingsmiddelen kunnen ook allergenen bevatten, denk bijvoorbeeld aan de gevreesde pinda allergie. Eten is een eerste levensbehoefte, het kan erg vervelend zijn om aan een voedselallergie te lijden. Kun je dit soort allergie voorkomen, en hoe ga je er mee om?

Steeds meer allergieën

Er zijn steeds meer mensen die aan een allergie lijden. Met name in de westerse wereld komt dit probleem steeds vaker voor. Erfelijkheid speelt een rol, wanneer allergie voorkomt in de familie is de kans groter dat kinderen dit overnemen. Toch kunnen kinderen in gezinnen waar geen allergieën voorkomen toch aan een allergie lijden. Bij de geboorte hebben we een “leeg” immuunsysteem dat in de loop der jaren wordt opgebouwd. Omdat we steeds hygiënischer leven komen we minder in aanraking met verschillende stoffen. Dat betekent overigens niet dat je kinderen in de vuilnisbak moet laten ravotten, maar een té schone omgeving is ook niet altijd bevorderlijk voor de gezondheid.

Meer allergieën in het Westen

Laten we voorop stellen dat er nog te weinig informatie voorhanden is om duidelijke conclusies te stellen, de toegenomen hygiëne kan een factor spelen, maar dat hoeft niet de enige reden te zijn. Stel dat iemand in Midden-Afrika leeft, op een plek waar geen zee in de buurt is. Wanneer deze persoon nooit een haring uit de zee proeft zul je ook niet zeker weten of deze persoon een vis allergie heeft. Wij eten en drinken meer dan onze voorouders, dus is de kans dat bestaande allergieën naar voren komen ook groter.

Allergieën voorkomen

Sommige allergische reacties zijn aangeboren zoals lactose intolerantie. Andere allergieën ontwikkelen we later in ons leven. Je kunt een allergie dus niet altijd voorkomen, het kan wel helpen om producten te eten die zo vers en natuurlijk mogelijk zijn. Bij bewerkte producten weet je niet altijd precies wat de ingrediënten zijn. Stel je eet een ijsje met vanille smaak en je krijgt een allergische reactie. Je denkt dat het van de zuivel komt, maar je bent eigenlijk allergisch voor bevers. Lees de blog over vreemde toevoegingen in voeding om te ontdekken wat bevers met vanille ijs te maken hebben! Immunotherapie is een behandeling om van een allergie af te komen, deze therapie duurt meerdere jaren. Daarnaast zijn er ook medicijnen om de symptomen te bestrijden.

Parabenen

Parabenen zijn stoffen die de houdbaarheid verlengen van cosmetica- en verzorgingsproducten. Naast dat deze stoffen gelinkt worden aan borstkanker, is van methylparabeen inmiddels vastgesteld dat ze allergieën kunnen veroorzaken. Daarnaast bevatten deze producten vaak ingrediënten, waarvan is aangetoond dat ze de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken (bron: weleda). De belangrijkste hiervan zijn: minerale oliën en petroleumderivaten, Methylisothiazolinone, sulfaten en kunstmatige parfums.

Beter voorkomen dan genezen

Sommige allergische reacties zijn zo sterk dat je een anafylactische reactie kunt krijgen. Dit kan levensgevaarlijk zijn, de bekende (en peperdure) Epipen gaat de allergische reactie tegen en kan je leven sparen. Bij minder extreme reacties zul je dit vaak ervaren als irritatie in je mond en keel, opgezwollen lippen en wellicht kortademigheid. Het blijkt dat maar liefst veertig procent van de mensen met een allergie ook aan astma leiden. Bij een baby uit een allergie zich vaak in de vorm van maagkrampen, bij jonge kinderen als eczeem.

Wat kun je doen aan een allergie?

  • Dieet volgen: Als je weet welke producten je niet kunt verdragen kun je deze schrappen uit jouw menu. Zorg er wel voor dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, vraag het na bij een diëtist.
  • Medicijnen: Wanneer de klachten met een dieet alleen niet verholpen worden zijn er medicijnen om de symptomen te verminderen of weg te nemen. Bij een ernstige reactie zul je zo snel mogelijk adrenaline toegediend moeten krijgen.
  • Behandeling: Door immunotherapie te volgen kun je de onderliggende oorzaak van de allergie aanpakken. Het immuunsysteem raakt gewend aan de allergische stof waardoor je niet langer de reacties zult ervaren. Dit is doorgaans een permanente behandeling, je moet wel doorzettingsvermogen hebben omdat deze behandeling meerdere jaren in beslag zal nemen.

Met gezonde voeding van bekende bronnen houd je controle op de stoffen die je binnenkrijgt. Wanneer je denkt een allergie te hebben, neem dan contact op met een diëtist voor verder onderzoek, in sommige gevallen kan een allergie zeer gevaarlijk zijn.

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen