De gevaren van hormoonverstorende stoffen
De gevaren van hormoonverstorende stoffen
24 februari 2016 

De gevaren van hormoonverstorende stoffen

EDC (Endocrine Disrupting Chemicals) is een verzamelnaam voor hormoonverstorende stoffen, die we in allerlei producten tegenkomen, die we dagelijks gebruiken. Vaak staan we daar niet eens bij stil. Enkele hiervan zijn o.a. BPA, parabenen en ftalaten.  Deze stoffen worden vaak gebruikt als hulpmiddel om plastic te maken, of zitten in allerlei cosmetica- en verzorgingsproducten (als conserveringsmiddel) en in chemische producten zoals verf en lijm.

Xeno-oestrogeen – hormoonverstorende stoffen

Oestrogenen zijn een groep steroïdhormonen die meestal vrouwelijke hormonen genoemd worden, omdat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruele cyclus en bij zwangerschap. Ook in het mannelijk lichaam komen oestrogenen voor, zij het in lagere concentraties. BPA is een xeno-oestrogeen, ofwel een lichaamsvreemd oestrogeen. Het bevat hormoonachtige stoffen, die de hormoonhuishouding van een mens enorm kunnen verstoren. Omdat je cellen het verschil tussen oestrogenen en deze xeno-oestrogenen niet altijd kunnen zien, kan er teveel van worden aangemaakt en ontstaat er een disbalans. Dit kan leiden tot allerlei ziektes, variërend van allergie tot auto-immuun-ziekten. Deze xeno-oestrogenen vind je naast BPA-houdende producten, zoals plastic flessen en bekers, ook in schoonmaakmiddelen, verzorgings- en cosmeticaproducten (parabenen), medicijnen en allerlei chemische middelen, zoals bijvoorbeeld verf. Maar ook in de landbouw komen we hormoonverstorende stoffen tegen, in de vorm van pesticiden en ook in vlees en melkproducten komen ze veelvuldig voor (dioxines).

BPA

Bisphenol A, ook wel BPA genoemd, is een grondstof waar plastic verpakkingen van worden gemaakt. Deze verpakkingen worden veelvuldig gebruikt in de voedingsindustrie, denk bijvoorbeeld aan frisdrank- en waterflessen, maar het wordt ook gebruikt als laagje aan de binnenkant van sommige conservenblikken. Steeds meer onderzoekers wijzen op de gevaren van BPA in verpakkingsmiddelen, omdat het los zou laten en dus in het voedsel komt. De industrie ontkent dit niet, maar komt met het antwoord, dat de hoeveelheid die we daarmee in ons lichaam binnen krijgen, te klein is om schadelijk te zijn. Toch zijn er inmiddels vele studies, die het tegendeel laten zien. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld aangetoond, dat er een link is tussen BPA en prostaatkanker . Ook zijn er steeds meer aanwijzingen, dat het niet alleen prostaat, maar ook borstkanker betreft .

Parabenen

Parabenen zijn chemische stoffen met conserverende eigenschappen. Ze worden vooral in verzorgings- en cosmeticaproducten gebruikt. Enkele voorbeelden van parabenen zijn: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Ze veroorzaken allergische reacties, huiduitslag en zoals gezegd dus hormoonverstoring, met alle gevolgen van dien. Ook is in weefsel van vrouwen met borstkanker, grote hoeveelheden parabenen gevonden.

Gevolgen

Als onze hormoonhuishouding uit balans is, kan dit dus allerlei kwalijke gevolgen hebben, zoals gewichtstoename, migraine, overgangsklachten, acne, menstruatiestoornissen of endometriose (een chronische ziekte waarbij het endometrium ofwel baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt), prostaatkanker, allergieën, borstkanker, baarmoederhalskanker, auto-immuunziekten, onvruchtbaarheid, cystes op de eierstokken en stolsels in het bloed. Voor kinderen zijn EDC’s nog gevaarlijker, daar een minimale blootstelling, al nare gevolgen kan hebben in een later stadium van het leven. Tijdens de kritieke fase van zwangerschap, maar ook voor babies en kleine kinderen kunnen kleine dosissen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind.

Vermijden

BPA vrijHet is dus verstandig deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Lees goed welke ingrediënten bepaalde producten bevatten. Zo kan je bijvoorbeeld parabenen-vrije of biologische cosmetica en verzorgingsproducten kopen. Bij de keuze van water of limonade kan je kiezen voor glazen flessen of plastic, dat BPA-vrij is.

Het is natuurlijk beter om zo min mogelijk producten, die in plastic verpakt zijn te kopen, aangezien de meeste verpakkingen in de natuur eindigen. Een goed voorbeeld hier van is plastic, dat in de oceanen terecht komt. het is inmiddels zoveel, dat er enorme plastic eilanden zijn ontstaan: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/08/een-ophoping-van-plastic-in-de-grote-oceaan-misschien-wel-zo-groot-als-europa 

Zembla

Tot slot wil ik nog een aflevering van Zembla delen, waarin hormoonverstoorders aan bod komen:

Deel dit artikel zo veel mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat een reactie achter!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen