Spaanse tortilla (tortilla de patatas) van aardappel en eieren
Spaanse tortilla van aardappel en eieren

Spaanse tortilla van aardappel en eieren

De Spaanse tortilla (ook wel tortilla de patatas) is een zeer beroemd gerecht uit de Spaanse keuken. Het is een dikke omelet van aardappel, eieren en olijfolie. Soms worden er ook ingrediënten als paprika en tomaat, aubergine, champignons of zelfs tonijn aan worden toegevoegd. Elke streek in Spanje heeft eigenlijk zijn eigen versie. Ik kies voor de traditionele versie. De tortilla kan als bijgerecht of als tapas worden gegeten, maar wordt ook wel op brood of als aanvulling van een salade gebruikt.

Ingrediënten voor 3-4 personen:

De dikte van de tortilla is ook verschillend. Soms is hij zo'n 3 centimeter dik, maar er zijn ook wel tortilla's van 10centimeter dikte! Voor dit recept heb ik gekozen voor de gewone variant. De benodigdheden hiervoor zijn:
3 middelgrote aardappels in dunne schijfjes
6 eieren
1 middelgrote ui in dunne ringen
Snufje zwarte peper
Snufje zeezout
Koekenpan van ongeveer 20 cm doorsnede

Bereiding:

Doe  een flinke scheut olijfolie in de koekenpan, zodat de bodem royaal bedekt is. Laat dit op een middelhoog vuurtje warm worden. Voeg vervolgens de uienringen toe en bak deze tot ze mooi goudbruin zijn. Voeg de aardappelschijfjes toe en bak tot de uien gaan karamelliseren, wat de tortilla een heerlijk zoet smaakje zal geven. Breek ondertussen de eieren in een schaal en meng deze voorzichtig door elkaar met wat zout en peper, zorg er hierbij voor dat de dooiers kapot gaan, maar zonder dat de eieren echt helemaal door elkaar geklopt worden.
Als de uien en aardappels klaar zijn, zet je het vuur af en schep je ze voorzichtig met een schuimspaan in de schaal. Vermeng het geheel voorzichtig. Dek de schaal af met een bord en laat het zo’n 15 minuten rusten.Spaanse tortilla
   Je zult zien dat de warmte van de uien en aardappels de eieren een beetje hebben gegaard.
Zet de pan nu wederom op het vuur en zorg dat hij goed warm wordt. Je hoeft hierbij geen nieuwe olie te gebruiken, de pan zou nog vet genoeg moeten zijn. Zodra de pan heet is, giet je voorzichtig het mengsel uit de schaal in de pan. Laat deze 2 a 3 minuten hard bakken en zet hem daarna zo laag mogelijk. Laat de tortilla nu bakken tot hij wat steviger wordt, zodat deze omgedraaid kan worden. Gebruik hier voor een bord, wat je over de pan plaatst en draai de pan met 1 vloeiende beweging om. Zet de pan wederom 2 a 3 minuten op een hoog vuur en draai daarna het vuur weer laag. Gebruik eventueel een satéprikker om te testen of de tortilla gaar is van binnen. Zet de tortilla NOOIT in de oven, hier droogt hij van uit!
Serveer de tortilla op een bord met een blaadje peterselie, eventueel in partjes gesneden. ¡Buen provecho!
Reactie plaatsen