Gezond afvallen met de Konjac plant
Gezond afvallen met de Konjac plant
02 april 2016 

Gezond afvallen met de Konjac plant

Er zijn veel dieet en light producten op de markt, de meeste daarvan kun je beter laten staan. Producten met minder vet hebben weer meer suiker dan normaal, en producten met minder suiker hebben meer vet. Of ze gebruiken kunstmatige zoetstoffen die het spijsverteringsstelsel in verwarring brengen. We zoeken steeds opnieuw naar een product waar je veel van kunt eten zonder er dik van te worden. Een wondermiddel bestaat niet, maar de Konjac plant komt heel dichtbij!

Wat is Konjac?

De Konjac plant heeft niets te maken met het alcoholische drankje, deze plant groeit in Azië, heeft grote bladeren en het “graan” uit deze plant wordt gebruikt om diverse voedingsmiddelen mee te produceren. Van het graan wordt een dikke gelei pasta gemaakt die gevormd kan worden tot diverse producten.

Welke Konjac producten zijn er te koop?

Als voedingsmiddel is de noodle variant erg populair in de Japanse keuken, met name in soepen. De textuur lijkt erg op die van rijstnoodles. De lange slierten zijn erg elastisch en verkrijgbaar in een donkergekleurde en glazige variant. Er wordt ook een product gemaakt dat lijkt op rijst of couscous, maar met minder “bite”. Van zichzelf zit er niet zoveel smaak aan de Konjac producten, de neutrale smaak maakt het wel zeer geschikt om te verwerken in diverse soepen en roerbakgerechten.

Stikgevaar

Er worden in Azië ook veel “jelly” snoepjes van gemaakt, met diverse smaak- en kleurstoffen. In de meeste Westerse landen zijn deze snoepjes verboden omdat Konjac, in tegenstelling tot gelatine, niet snel oplost in de mond wat tot verstikkingsgevaar kan leiden.

Jelly snoepjes konjac

Waarom zou ik Konjac eten?

De grote aantrekkingskracht van Konjac producten is het ongelofelijk lage calorie gehalte. In vergelijking met tarwe bloem zit er 98% minder calorieën in Konjac poeder. Daarnaast bevat Konjac veel vezels. Konjac producten zijn zowel verkrijgbaar als voedingssupplement als normale voedingsmiddelen. Je kunt ze kopen als noodles en “rijst”. In deze vorm hoef je ze niet te koken, alleen enkele minuten op te warmen, samen met de andere ingrediënten. Omdat ze in deze vorm al de maximale hoeveelheid water hebben opgenomen is er geen verstikkingsgevaar, ze zetten niet verder uit. Konjac producten zijn tevens geschikt voor veganisten.

Konjac bloem werkt als een spons en zet uit in de maag. Als je Konjac poeder inneemt met water zal je hongergevoel stillen. Daarom is het populair om mee af te vallen. De vezels kunnen de stoelgang bevorderen, hoewel overmatig gebruik juist kan leiden tot verstoppingen. Ook worden er andere genezende werkingen aan toegeschreven waaronder detox effecten en het remmen van tumor ontwikkeling.

Waar kan ik Konjac kopen?

Konjac als voedingssupplement is te verkrijgen in verschillende aanbieders van dieet producten, de noodles zijn in een aantal Aziatische winkels verkrijgbaar en diverse supermarkten.

Doen of niet?

In moderatie is Konjac een gezond ingrediënt voor calorie arme maaltijden. Het hoge vezel gehalte bevordert de stoelgang en het reinigt je lichaam. De smaak is te vergelijken met rijstnoodles of glass noodles, behoorlijk elastisch met een neutrale smaak. Met smakelijke kruiden en verse groenten kun je er een heerlijke soep of roerbakgerecht van maken. Als je af wilt vallen kun je het supplement gebruiken. Die stilt de honger op natuurlijke wijze, maar een echte maaltijd is wel een stuk lekkerder!

Wil je meer lezen over afvallen? Lees dan de blog ‘De 3 stappen naar blijvend afvallen’

Over de schrijver
Laura is initiatiefnemer van deze website, schrijft blogs en maakt video's. Zij doet als levensgenieter niets liever dan haar passie voor een geweldig en gezond leven te delen en vooral ook om uit te dragen dat die 2 prima samen gaan ;). Laura eet al ruim 12 jaar vegetarisch en steeds vaker veganistisch, heeft veel ervaring met afvallen, het elimineren van E-nummers en overstappen op echte voeding en is Superfood Expert. Daarnaast volgde zij een coachingsopleiding NLP Practicioner en volgde zij de studie Natuurvoedingsadviseur.
Didi
Door

Didi

op 16 Mar 2017

Het vult goed ..lekker maken met kruiden en door een saus te gebruiken. Prima in een koolhydraatarm dieet.

Reactie plaatsen