De 3 Stappen Naar Blijvend Afvallen
De 3 Stappen Naar Blijvend Afvallen
14 maart 2016 

De 3 Stappen Naar Blijvend Afvallen

Afvallen is niet moeilijk. De meeste van ons hebben het al vele malen gedaan. Er is een hele industrie met diëten en voedingsprogramma’s met als doel je tijdelijk af te laten vallen. Als je snel veel kilo’s verliest zul je dat dieet ook aanraden in jouw omgeving. Als je later weer aankomt kom je weer terecht bij een nieuw dieet, waarschijnlijk ook nog door dezelfde auteur. En zo gaat het cirkeltje rond en rond, en jouw taille wordt ook steeds weer rond en rond. Blijvend afvallen is moeilijker dan tijdelijk afvallen, maar zeker niet onmogelijk. Je hebt er een beetje inzet voor nodig, wat doorzettingsvermogen en kennis over gezonde voeding en beweging. Als jij de stap wilt maken om blijvend af te vallen ben je hier op de juiste plek. Als je snel veel kilo’s wilt verliezen om die later weer terug te krijgen kun je beter naar een jojo dieet op zoek gaan.

Blijvend afslankenBlijvend afvallen is niet vrijblijvend

Als je blijvend wilt afvallen zal jouw leefstijl ook blijvend moeten veranderen. Die nieuwe leefstijl vormt de basis voor blijvend succes. Gelukkig is dit minder ingrijpend dan je wellicht zult vermoeden. Het is geen pad van wortels en selderij die je continu joggend moet afleggen. Het belangrijkste aspect van blijvend gewichtsverlies is balans. Een goede balans tussen werken en genieten, tussen gezond eten en lekker eten, tussen rusten en bewegen. Je hoeft er alleen maar mee te beginnen. En daar gaat het vaak al mis. Want je zegt tegen jezelf dat je morgen begint, terwijl je vandaag moet starten. Nu dus…

Stap 1: Detox Dieet

We proberen termen als “dieet” zoveel mogelijk te vermijden omdat het om een nieuwe leefstijl gaat. Er zijn wel lichamelijke en geestelijke redenen om te beginnen met een Detox dieet. Wat is dat eigenlijk?

Detoxen is het lichaam zuiveren van gifstoffen. Het is een herstart van jouw lichaam waarbij je in korte tijd jouw lichaam ontdoet van schadelijke stoffen die je hebt opgebouwd. Je krijgt gifstoffen in je lichaam door voeding, door te ademen, door je huid, op vele manieren komen gifstoffen in jouw lichaam. Je kunt met een gezonde leefstijl de inname van gif voor een groot deel voorkomen, maar je krijgt altijd een dosis schadelijke stoffen binnen.

Een goed detox dieet duurt meestal één week en je voert dit één tot twee maal per jaar uit. Omdat het een vrij heftige periode is moet je in een redelijk gezonde toestand verkeren, zowel fysiek als mentaal. Als je door chronische ziekte of medicijngebruik een verlaagd immuunsysteem hebt doe je er goed aan eerst jouw huisarts te raadplegen. Klinkt het een beetje eng? Dat valt reuze mee!

Detoxen in de praktijk

Afvallen met citroenHet Detox Dieet duurt dus één week. De eerste dagen ga je het normale voedingspatroon afbouwen en vervangen door veel vocht, in combinatie met rauwe groente en fruit. Shakes en smoothies helpen je de Detox week door te komen zonder essentiële voedingsstoffen te missen. Groente als wortels, selderij, komkommer en andere groentes die je rauw kunt eten of blenden leveren goede voedingsstoffen en veel vocht. Met geneeskrachtige kruiden en specerijen zoals munt, thijm en laurier geef je de drankjes ook een aangenaam smaakje, vers citroensap in lauw water is een fantastisch “reinigingsmiddel” voor je darmen. Eet niet teveel fruit en drink niet teveel fruitsap omdat daar veel koolhydraten in zitten. Probeer zoveel mogelijk koolhydraten uit jouw voeding te schrappen, ook vlees en vis sla je over. Je zult deze week veel minder calorieën binnenkrijgen, houd daar rekening mee.

Blijvend afvallen

Begin met bewegen in de Detox week maar niet te intensief. Je krijgt namelijk minder energie in je lichaam, en hard rennen of veel spiertraining put jouw lichaam teveel uit. Wandelen of licht joggen is wel aan te bevelen, zorg dat je altijd water bij de hand hebt. Door te zweten raak je niet alleen gif kwijt, maar ook veel vocht.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een modderbad kuur nemen waarmee gifstoffen uit je lichaam worden getrokken. Er zijn pillen in de reformwinkel met natuurlijke extracten die jouw lichaam zuiveren. Niet iedereen houdt van supplementen en pillen, de keuze is aan jouw om deze te gebruiken. Kies voor natuurlijke extracten van gerenommeerde leveranciers.

Na de detox periode zul je merken dat je energiepeil hoger ligt terwijl je minder calorieën binnenkrijgt, je ziet je huid strakker en soepeler worden, je lijkt jonger en waarschijnlijk ben je ook al een stuk afgevallen.

Dat is heel mooi, en toch mag je niet langer dan één week detoxen, tenzij je dit onder begeleiding doet van een expert! Nu komt de tweede fase.

Stap 2: Koolhydraat arm dieet

Jouw lichaam is nu grotendeels gezuiverd van gifstoffen, je bent nu in balans. Het gewicht dat je hebt verloren is een goed begin, maar nu gaan we een eetpatroon samenstellen die je lange tijd vol kunt houden. Door de detox week ben je ook van de verslavende werking van suiker af. Jazeker, suiker is een verslavend middel, de detox is ook een afkick periode. Omdat je lichaam niet meer roept om suiker is de stap naar een gezond dieet veel eenvoudiger geworden.

Koolhydraten zijn overal

SuikerklontjesKoolhydraten zijn suikers. Je vindt deze terug in aardappelen, brood, rijst en pasta. Om nog maar niet te spreken over koekjes, snoepgoed en snacks. Je hebt koolhydraten nodig voor snelle energie. In de huidige samenleving hebben we niet meer zoveel snelle suikers nodig. Wat we niet direct kunnen verbranden wordt opgeslagen in de vetcellen. Het zijn de koolhydraten die je dik maken, en niet zozeer de vetten zoals we lange tijd dachten. Omdat koolhydraten zo snel verbranden heb je ook snel weer honger. Je kent vast het gevoel na een flinke maaltijd met aardappels, rijst of bami dat je eerst heel vermoeid wordt, en na een uur weer trek krijgt. Dat komt door koolhydraten. Je hoeft niet elke aardappel te schrappen, en je mag best een keer een boterham met kaas eten, maar veel en veel minder dan je gewend bent.

Als je koolhydraatrijke producten eet zorg dan voor onbewerkte producten, zoals volkoren brood en bruine rijst met veel vezels.

Eiwit rijk dieet

Een koolhydraat arm dieet staat vrijwel gelijk aan een eiwit rijk dieet. Eiwitten zijn proteïnen, lange en complexe moleculaire structuren die langzaam in jouw lichaam worden afgebroken. Omdat de vertering zo langzaam verloopt heb je niet die insuline piek die je bij koolhydraten wel hebt. Het duurt ook veel langer voordat je weer honger krijgt. Net als bij de motor in een auto moet je brandstof langzaam toedienen voor een optimaal resultaat. En jouw lichaam moet kilometers maken. Eiwitten helpen ook bij de opbouw en het herstel van spieren. Je kunt trainen op kracht of op een afgetraind lichaam, eiwitten versnellen het herstelproces.

Eiwitten zitten veel in zuivelproducten, uiteraard eieren, vlees en vis. Als je minder dierlijke producten wilt consumeren kun je kiezen voor peulvruchten, bonen en noten. Ook zeewier en algen zijn uitstekende bronnen van eiwitten.

Eiwit dieet

Door een groot deel van de koolhydraten te vervangen door eiwitten zul je snel afvallen zonder hongergevoel. Een eiwitrijk dieet kun je ook blijven volgen, het is niet schadelijk op de lange termijn, zolang je maar genoeg variatie brengt in je eetpatroon.

Als je behoefte hebt aan een gezond tussendoortje is een handjevol noten of een banaan al voldoende om de honger te stillen, en je krijgt er ook nog eens enorm veel vitaminen en mineralen mee binnen.

Is jouw maaltijd herkenbaar?

Veel producten in de supermarkt zijn bewerkt. Dat doen ze niet alleen om lekkere smaakjes te creëren voor de klanten, er zitten ook commerciële overwegingen aan vast. Suikers en verzadigde vetten zijn goedkoop, zout en smaakmakers als vetsin maken alle troep veel smakelijker. Kijk bijvoorbeeld eens naar een losse en relatief dure pinda, en dan de pinda die ze gebruiken in een reep chocolade waarvan we de naam niet zullen noemen. Dezelfde grondstof, een andere kwaliteit. Kook met ingrediënten die je kunt herkennen, die vers zijn, en die meestal maar een korte houdbaarheid hebben. Raken er vitamines verloren in een potje erwten? Sommige wetenschappers beweren van niet. Maar die potjes gebruiken vaak zout water om de groente te conserveren, en die komen weer in de erwten. Het is niet alleen een kwestie van wat je verliest, maar wat er bij komt.

Ook is het zo dat je sneller dik zult worden als je veel bewerkte voedingsmiddelen eet, puur door de chemische stoffen die gebruikt zijn. Dus los van suiker en vet, hebben lichaamsvreemde stoffen ook invloed op je gewicht, omdat deze verstorend werken en je hormonen in de war kunnen brengen. Wil je blijvend afvallen zul je dus veel baat hebben bij echte voeding!

Ga voor groente en fruit in het seizoen, het liefst regionaal. Een tomaat uit Spanje wordt geplukt voor deze rijp is, ga eens kijken bij een lokale groenteboer, dan eet je direct van het land. Kies bij voorkeur biologisch, al heb je daar niet altijd de vrije keuze in.

Echte voeding

Stap 3: Wat doe je met al die energie?

Je zult merken dat je met gezonde en eiwitrijke voeding ook veel meer energie krijgt. Die kun je goed gebruiken om jouw stofwisseling in gang te zetten met regelmatige beweging. En wees gerust, je hoeft niet elk dag een uur op de loopband te rennen, zelfs thuis voor de televisie kun je al oefeningen uitvoeren. Daarbij moet onderscheid maken tussen cardio training en spiertraining.

Cardio Training

Bij cardio training zorg je dat je hartslag wat verhoogd. Afvallen doe je niet door te zweten, dat is alleen maar vocht. Je moet een warm gevoel van binnen krijgen, maar niet jezelf uitputten. Je kunt gaan joggen, fietsen, naar de fitness gaan of thuis op een hometrainer gaan zitten, wat het beste past in jouw situatie en op een ritme die je vol kunt houden. Vandaag, volgende week en volgende maand.

Spiertraining

Bij spiertraining train je niet alleen op spiermassa, maar ook op definitie. Als je vet gaat verliezen kun je met spieren jouw lichaam gaan “vormen”. Bij veel en korte repetities zul je groter worden, bij minder en langzame repetities worden je spieren strakker. Als je regelmatig thuis buikspieroefeningen doet zal jouw taille strakker en mooier worden. Als je overigens echt op spiermassa traint zul je minder moeite hebben vet blijvend te verliezen, je zult wel meer gewicht behouden want spiermassa telt ook mee.

Let overigens niet op de BMI (Body Mass Index), die zegt niets over overgewicht of vetmassa.

Kies voor een vorm van beweging en sporten waar je plezier bij hebt, en die past in jouw leefstijl. Als je in de vakantie fanatiek gaat trainen, en vervolgens weer achter je bureau moet zitten, raakt jouw lichaam compleet in de war en zul je snel weer aankomen. Blijvend afvallen wordt veel makkelijker als je regelmatig beweegt op een manier die bij je past.

Afvallen en bewegen

Doe het niet alleen

Een belangrijke factor in blijvend gewichtsverlies is jouw omgeving. In de eerste plaats kies je zelf om af te vallen, dat is een persoonlijke beslissing. Maar het behalen van jouw doelstellingen, en het volhouden van jouw nieuwe leefstijl gaat het beste als je een sterk netwerk van familie en vrienden hebt die ondersteuning bieden waar nodig. Betrek het hele gezin bij gezonde voeding. Kinderen hebben een ander eetpatroon, en mogen af en toe best snoepen, maar laat ze ook heerlijke gezonde gerechten proeven. Daar wordt hun smaakgevoel ook door gestimuleerd, en je staat niet alleen in jouw visie op gezonde voeding. Als je vrienden hebt in dezelfde situatie kun je tips uitwisselen of samen trainen. Ga samen koken, of joggen in het bos, en maak bij mooi weer een fietstocht in het weekend.

Bewegen en afslankenAfvallen geeft jouw leven meer kwaliteit

Uiteindelijk moet afvallen de kwaliteit van jouw leven verbeteren, anders heeft het geen enkele zin. Als je op een verantwoorde manier afvalt zul je daarvoor een mooi en fit lichaam krijgen, je hebt meer energie en je voelt je beter in je vel. Als je door een dieet depressief en moedeloos wordt ben je verkeerd bezig. Niet alleen houd je dat dieet niet vol, als je negatieve emoties ervaart tijdens het afvalproces is dat vaak een teken dat je bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt.

Gezonde voeding is een natuurlijke en verantwoorde manier om je beter te voelen, net als dat euforische gevoel van een work-out.

De drie stappen naar Blijvend Afvallen:

  1. Begin met een Detox week om jouw lichaam te “resetten”.
  2. Pas jouw voedingspatroon aan naar een eetstijl die je langdurig vol kunt houden.
  3. Zorg voor voldoende beweging op een tempo en intensiteit die jij aankunt.

Met deze aanpak kun jij écht blijvend afvallen!

Mijn persoonlijke ervaring met afvallen

Ikzelf heb vroeger vrijwel alles gedaan om af te vallen, diverse crashdiëten, mezelf uitgehongerd en inderdaad ervaren dat je daardoor alleen maar dikker wordt op de lange termijn, jezelf steeds slechter gaat voelen en je stofwisseling verpest. Toen ik leerde om normaal te eten en de 80/20 regel te volgen werd ik vanzelf slanker. Totdat ik in 2006 stopte met roken en de kilo’s eraan vlogen. Bijna 30 kilo kwam ik aan.. Op een gegeven moment ben ik dat gaan aanpakken door steeds gezonder en natuurlijker te gaan eten, mede dankzij de adviezen van mijn zus Angela Cappellano. Daar viel ik van af, maar heel langzaam. Het was wel blijvend dat wel ;) Toen kwam ik op een gegeven moment een kuur tegen die alles voor mij veranderde. dit is een stofwisseling reset kuur, waarmee je gaat detoxen, je stofwisseling weer gezond maakt en heel veel af gaat vallen. Dit is de enige kuur die voor mij heeft gewerkt en ik wil ook benadrukken dat dit een kuur is en geen dieet!

Laura voor en na

Wil je mijn verhaal over mijn jarenlange gevecht met de kilo’s lezen en ontdekken hoe je snel en blijvend kunt afvallen met deze kuur en dat op een hele gezonde manier? Klik dan hier om verder te lezen. Ik kan jou er ook mee helpen, dus schroom niet om vragen te stellen, ik sta voor je klaar!

Nou super dat je tot hier bent gekomen, dit is namelijk best een lang artikel ;) Maar er is ook veel te zeggen over blijvend afvallen en voor velen een wens die steeds maar weer niet haalbaar blijkt te zijn. Ik hoop je met dit artikel een aantal handvatten en een stuk inspiratie te hebben gegeven en ik wens je heel veel succes met het bereiken van jouw doelen op het gebied van gezondheid en blijvend afvallen!

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met afvallen. Heb je aanvullende tips? Ik hoor dat graag van je! Laat hieronder je reactie achter en deel dit bericht, zodat zoveel mogelijk mensen er profijt van hebben!

Over de schrijver
Laura is initiatiefnemer van deze website, schrijft blogs en maakt video's. Zij doet als levensgenieter niets liever dan haar passie voor een geweldig en gezond leven te delen en vooral ook om uit te dragen dat die 2 prima samen gaan ;). Laura eet al ruim 12 jaar vegetarisch en steeds vaker veganistisch, heeft veel ervaring met afvallen, het elimineren van E-nummers en overstappen op echte voeding en is Superfood Expert. Daarnaast volgde zij een coachingsopleiding NLP Practicioner en volgde zij de studie Natuurvoedingsadviseur.
Sonja
Door

Sonja

op 18 Mar 2016

Wat een heldere uitleg Laura! Er zijn zoveel programma's op internet die gouden bergen beloven maar in de praktijk neerkomen op... eigenlijk niets.. Omdat je na afloop van het dieet toch weer gaat aankomen. Wat je schrijft is waar.. Mensen worden ziek door het voedsel dat ze, bewust of onbewust, eten terwijl er een hoop toevoegingen inzitten die slecht zijn en vaak totaal overbodig. Zoals je weet ben ik ook bezig met afvallen en ben heel benieuwd naar je programma! Ik zal het graag gaan volgen omdat ik weet dat jij weet waar je over praat! :D

Laura
Door

Laura

op 05 Apr 2016

Top Sonja, dank voor je leuke reactie! Je kunt altijd vragen stellen, we beantwoorden ze graag!

Reactie plaatsen