Wat je zou moeten weten over de pijnappelklier of het derde oog.
Wat je zou moeten weten over de pijnappelklier
26 oktober 2016 

Wat je zou moeten weten over de pijnappelklier

De pijnappelklier, ook wel epifyse genoemd, is een kliertje in de vorm van een dennenappel, dat zich aan de bovenkant van de tussenhersenen bevindt. Deze klier is o.a. verantwoordelijk voor de productie van melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Daarnaast produceert het ook serotonine, een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.Ook wordt de pijnappelklier gezien als een belangrijk onderdeel van de spiritualiteit van een mens. In de Hindoe traditie wordt het wel het derde oog genoemd en de Franse filosoof en wiskundige René Descartes noemde het “de zetel van de ziel”.

hersens

Oude beschavingen en de pijnappelklier

pijnappelklier en oog van HorusNiet alleen in de oude Hindoe traditie komt men de pijnappelklier tegen. Bij zeer oude beschavingen als de Sumeriërs en de Egyptenaren vinden we aanwijzingen, die er op duiden dat men toen al van het bestaan en het belang van deze klier af wist. Zo zijn er afbeeldingen gevonden van een Sumerische God met een dennenappel in de hand. Ook is de gelijkenis van een ontleed hersendeel met de klier in het midden en het zogenaamde “oog van Horus” te sterk om toevallig te zijn. Bij veel inheemse volkeren in Zuid-Amerika wordt de pijnappelklier gezien als de deur tussen de materiële en spirituele wereld gezien. Naast dat de pijnappelklier melatonine aanmaakt, maakt het ook dimethyltryptamine (DMT) aan. Deze psychedelische stof vindt men ook veelvuldig in het planten- en dierenrijk en wordt door Sjamanen gebruikt om door “het rijk van de geesten” (interdimensionaal) te reizen. Je kunt dus concluderen, dat de pijnappelklier door allerlei beschavingen verspreid over de hele wereld beschouwd werd als een enorm belangrijk deel van onze hersenen.

Ontkalken en activeren

Tegenwoordig is de pijnappelklier bij de meeste mensen verkalkt en werkt daarom niet optimaal meer. Deze verkalking is vooral te wijten aan stoffen als fluoride, kwik en pesticiden in ons eten en drinkwater. Om deze klier weer optimaal te laten functioneren, moet je het ontkalken en activeren.

Vermijden

Om te voorkomen dat de klier nog verder verkalkt, kun je het beste de volgende zaken beginnen te vermijden:

 • Sodium Fluoride – Dit zit in de meeste tandpasta’s en in sommige landen wordt dit toegevoegd aan het kraanwater (niet in Nederland). Gebruik liever een tandpasta zonder fluoride en drink water uit (glazen) flessen, in plaats van uit de kraan.
 • Calciumsupplementen – Dit zal voor de meeste vreemd klinken, omdat je altijd geleerd hebt dat dit juist gezond is. Maar calcium verkalkt de pijnappelklier enorm. Zorg er gewoon voor dat je via gezond eten voldoende ‘goede’ calcium binnen krijgt. Dit kun je doen door o.a. chai zaad, groene groenten zoals spinazie, quinoa, sinaasappels en broccoli te eten.
 • Kraanwater – Naast het feit dat er misschien fluoride in het kraanwater is toegevoegd, bevat het meeste kraanwater enorm veel verkalkende stoffen. Een goed waterfilter of (glazen) flessenwater is een goed alternatief.
 • Pesticiden – deze zijn enorm giftig voor de klier en zouden zoveel mogelijk (het liefst helemaal) vermeden moeten worden. Biologisch groente en fruit (met een groot aandeel rauw) zijn enorm gezond voor de klier.
 • Suiker, cafeïne, alcohol en tabak – Naast het feit dat deze 4 goedjes sowieso slecht voor je zijn, zorgt het elimineren van deze stoffen voor een boost voor je pijnappelklier.
 • Kwik – Als je graag vis eet, let hier dan op. De meeste vis tegenwoordig zit vol met kwik. De gezonde vetten in vis wegen eigenlijk niet meer zo op tegen de kwikgehaltes, die vis tegenwoordig bevat. Ook kun je je afvragen of vaccinaties wel zo gezond zijn. Deze bevatten schadelijke stoffen, zoals kwik (griepprik) en bijvoorbeeld propyleenglycol en aluminium.

Ontkalken

Om het ontkalken te bevorderen, volgt hier een lijstje met gezond voedsel dat hier aan bijdraagt:

 • MSM – MSM is een natuurlijke bron van organische zwavel. Het is bijzonder krachtig voor algemene detox en het ontkalken van de pijnappelklier.
 • Rauwe chocolade – Rauwe chocolade is een krachtig anti-oxidant, dat in hoge doses bijzonder goed geschikt voor het ontkalken van de klier.
 • Knoflook – Knoflook is een geweldige ontkalker, omdat het calcium oplost.
 • Citroensap – Elke ochtend beginnen met citroensap opgelost in water helpt geweldig bij het ontkalken en heeft ook andere gezonde voordelen.
 • Rauwe appelcider azijn – Niet alleen geweldig als ontkalker, maar omdat het ook nog eens boordevol vitaminen, mineralen en enzymen zit.
 • Oregano olie en Neemolie extract – Werken als een natuurlijk antibioticum tegen kalkschildjes, die bacteriën in de pijnappelklier om zich heen bouwen.
 • Vitamine K1 en K2 – K1 vind je in groene bladgroenten en de K2 vind je vooral in eieren, echte grasboter, gefermenteerde Japanse soja en zuurkool. Het zit ook in vis, maar dan heb je dus weer kans om veel kwik binnen te krijgen, dus af te raden.
 • Melatonine – Dit is niet bewezen, maar velen geloven dat melatonine bijdragen aan het ontkalken van de pijnappelklier. Bij voldoende dagelijkse lichaamsactiviteit, een gezond dieet, meditatie en relax oefeningen stimuleer je de melatonine aanmaak in je hersenen.
 • Boron – Boron is een geweldig sporenelement voor het ontkalken van de pijnappelklier en voor detox in het algemeen. Je vindt het vooral in rode biet, die je natuurlijk het best rauw en biologisch kunt eten. Ook is er bietenpoeder als supplement verkrijgbaar, die je bijvoorbeeld in smoothies kunt doen.
 • Chaga – Deze paddenstoel wordt ook wel “Het geschenk van God” genoemd. De gezondheidsvoordelen ervan zijn gewoon te veel om op te noemen. Chaga is in ieder geval geweldig om mee te ontkalken. Meer info over chaga vind je hier.

Ook yoga kan enorm bijdragen aan het ontkalken van je derde oog.

Activeren

Er is enorm veel gezegd en geschreven over de activatie van de pijnappelklier. Zo zijn er veel methoden om dit te bereiken. Ook worden rauwe chocolade en chaga genoemd als voedsel, dat de activatie bevordert. Enkele methoden die je kunt toepassen om het derde oog te activeren zijn:

 • pijnappelkier activerenYoga
 • Meditatie
 • Acupunctuur
 • Deelnemen aan een Ayahuasca ceremonie (DMT)
 • Sun gazing
 • Visualiseren
 • Ademhaling
 • Kundalini activatie

Zodra je derde oog geactiveerd is, zul je grote veranderingen in je leven kunnen gaan ervaren. Zowel op fysiek als op emotioneel vlak. Zo ervaren veel mensen een grotere creativiteit en een steeds grotere drang naar verandering in hun leven. Men wil bijvoorbeeld veel gezonder leven en ook eten, ongezond voedsel gaat steeds minder smaken. Je Intuïtie zal sterker worden en je wordt gevoeliger worden voor energieën van anderen. Het gevoel van eenheid kan versterken (oneness). Je frequentie verhoogd en je gedachten kunnen zich sneller manifesteren, omdat je beter in staat bent je gevoel te volgen.

Assyrische god

Het mysterie rond dit kliertje zal door de een weggewuifd worden als zweverige onzin, terwijl het voor de ander waardevolle, spirituele informatie is. Hoe je het ook ziet, de pijnappelklier is een onderdeel van je hersenen en dus belangrijk om gezond te houden, net zoals de andere delen van je hersenen. Door met deze informatie aan de slag te gaan, zul je merken dat je je energieker en veel gezonder zult gaan voelen, zowel fysiek als mentaal.

Heb jij opmerkingen of vragen n.a.v. dit artikel? Deel die dan hieronder!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Palmans-Dehairs, Viviane
Door

Palmans-Dehairs, Viviane

op 20 Feb 2022

Kan de tekst niet lezen omdat de verwijzing naar gratis boek er steeds blijft voorstaan.

Janneke
Door

Janneke

op 03 Jun 2022

Op het kruisje klikken maar mogelijk dat ie bij jouw beeldscherm net buiten beeld valt. Dan zou je via instellingen wat moeten proberen.

Nathalie de bel
Door

Nathalie de bel

op 29 Jan 2024

Ik zou heel graag willen weten of er een effect is op de pijnappelklier en het gebruik van een voorhoofd thermometer.. ik voel mij er niet goed bij als het op het voorhoofd gericht wordt, heeft dit effectief nadelige gevolgen zoals het verkalken van..?

Karolien
Door

Karolien

op 02 Feb 2024

Ik mis de onderbouwing in deze tekst, dus bronnen die dat wat hier geclaimd wordt onderbouwen met (degelijk) wetenschappelijk onderzoek.

De Smet Ida
Door

De Smet Ida

op 08 May 2024

Ja, dat is zelfstudie van vele jaren. Ik heb scholen gevolgd als Boeddhistische scholen, de Rozenkruisers. Van daaruit start je eigen zoektocht waarin jij je best thuis voelt. Hierbij mijn eigen levenswerk qua dergelijke levensvragen. www.idaisme.com

Reactie plaatsen