Waarom zijn wortelen oranje?
Waarom zijn wortelen oranje?
17 september 2017 

Waarom zijn wortelen oranje?

We kennen allemaal de uitdrukking “waarom zijn de bananen krom?”. Het bekt lekker, en het is best grappig dat bananen deze vorm aannemen tijdens het groeiproces. Het antwoord is dus heel eenvoudig biologisch te verklaren. Maar dat is niet altijd het geval, politiek kan ook een rol spelen bij de vorm of zelfs de kleur van groente en fruit. Wat wij denken dat “natuurlijk” is blijkt vaak een kwestie van vreemde politieke spelletjes. Zoals bijvoorbeeld de oranje wortelen.

Oranje wortelen uit Nederland

gekleurde wortelenIn Nederland hebben we niet alleen appeltjes van oranje, wortels zijn ook herkenbaar door die oranje kleur. Toch is dat lang niet altijd zo geweest, in de zeventiende eeuw waren er wortelen in verschillende kleuren, van helemaal wit tot donker paars. In de zestiende eeuw kwamen de Nederlanders in opstand tegen het Spaanse regime. De leider van deze opstand was een zekere Willem van Oranje. Na een oorlog die tachtig jaar zou duren kwam het huis van Oranje eindelijk aan de macht. Het lag uiteraard voor de hand om deze naam te gebruiken ter promotie van het koningshuis, oranje werd “onze” kleur. Er werden huizen oranje geschilderd met sinaasappelboompjes in de tuin en ga zo maar door. Sinaasappels waren nogal duur, maar de Nederlandse boeren waren wel de grootste producent van wortelen in de wereld. Om mee te gaan met de hype werden er voortaan alleen nog maar oranje wortelen verbouwd. Ze smaakten ook lekker zoet en gaven geen kleur af zoals de paarse variant dat wel deed, daarmee was het succes verzekerd. Nederland is altijd goed geweest in de buitenlandse handel, en al snel werd de oranje wortel de wereldstandaard. Voor de anarchisten onder ons; andere kleuren wortelen verschijnen weer regelmatig bij de groenteboer.

Zijn tomaten groente of fruit?

Tomaten zijn fruit. Zo, daar zijn we snel mee klaar! De tomaat komt van de tomatenplant en is de eetbare vrucht. Als deel van de nachtschade familie zoals de aardappel is de rest van de plant giftig. De rijpe vrucht bevat niet de giftige stof “tomatine” waardoor je deze vruchten gewoon kunt eten. Toch beschouwen we tomaten vaak als groente. Eén reden hiervoor is de toepassing, we gebruiken tomaten vaak in gerechten, zowel warm als koud. Het is een meer hartige vrucht, je zult niet snel een pot aardbeienjam (over aardbeien in een volgend artikel meer!) over de spaghetti gieten! Maar het is niet alleen gevoelsmatig, in de Verenigde Staten zijn ze tot aan het Hooggerechtshof moeten gaan, waar uiteindelijk bepaald werd dat tomaten echt wel een groente zijn. Dit had niet te maken met de biologische beschrijving, maar met de belastingtarieven op fruit en groente. De indeling in groente en fruit is biologisch heel eenvoudig, maar in praktijk kan het vaak heel anders uitpakken.

Rechte bananen zijn (niet) illegaal!

Bananen zijn dus krom, dat is bekend. De vertrouwde banaan is al meerdere malen in een kwaad daglicht gesteld door de politiek. Bijvoorbeeld in China, waar niet de banaan illegaal is gesteld, maar wel het gebruik op een zeer specifieke wijze… Webcam dames lieten hun orale talenten zien door op een erotische wijze een banaan in hun mond te steken. President Xi Jinping vond dit compleet ontoelaatbaar en stelde erotische handelingen met bananen voortaan strafbaar. Maar het kan erger; volgens een grote groep Britten zijn rechte bananen in Europa strafbaar! Het is bekend dat Engeland nooit echt tevreden is geweest met de samenwerking binnen de EU en al hun “kromme” regeltjes en wetten, daarom kon het gerucht van illegale rechte bananen zich snel verspreiden. Er zijn inderdaad regels wat betreft kromme en rechte bananen, maar geen verbod. Omdat mensen graag kromme bananen zien liggen in de winkel (en sommige mensen zien het ook graag op de webcam), is er een keurmerk ingesteld die kromme en rechte bananen in een andere categorie heeft ingedeeld. Zo weet de supermarkt precies wat voor een soort bananen ze inkopen. In Engeland werd deze regel uit zijn context gehaald om de Europese Unie in een kwaad daglicht te stellen.

Dus onthoud; het is niet illegaal om rechte bananen te eten!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen