Verzorg je lichaam met deze 5 tips voor gezonde voeding
Verzorg je lichaam met deze 5 tips voor gezonde voeding
04 maart 2021 

Verzorg je lichaam met deze 5 tips voor gezonde voeding

Ziet jouw haar er dof uit, is je huid droog en heb je niet genoeg energie om de dag goed door te komen? Bij een huisdier schakelen we direct over op een ander soort voer wanneer deze een doffe vacht heeft of een futloze uitstraling. Maar bij onszelf weten we geen raad met de situatie. De oplossing voor baasjes is precies hetzelfde als voor de huisdieren waar we zo goed voor zorgen; gezonde voeding! Als je op de hoogte bent van enkele basisprincipes krijg je snel energie, en zie je er een stuk beter uit. Met deze 5 tips voor gezonde voeding kun je ook nog blijven genieten van heerlijke hapjes!

Dit heeft jouw lichaam nodig

5 tips voor gezonde voeding

Van jongs af aan kiezen we van nature voor voeding die past bij de levensfase waarin we ons bevinden. Kinderen houden van zoet snoep omdat ze koolhydraten leveren die energie geven. Dat we natuurlijke bronnen hebben vervangen door geraffineerde rotzooi doet niets af aan het feit dat jouw lichaam precies weet wat er nodig is om gezond en fit te blijven. Alleen onze kennis laat het afweten, en voedingsmiddelen fabrikanten komt dat heel goed uit. Hier zijn de vijf ‘geheime’ bouwstoffen die in jouw dieet niet mogen ontbreken:

5 tips voor gezonde voeding

  1. Antioxidanten – ‘Anti-‘ klinkt niet positief, toch zijn ze van groot belang voor je lichaam. Ze helpen namelijk vrije radicalen te bestrijden. Die zijn goed om bepaalde bacteriën in het lichaam te neutraliseren, maar teveel vrije radicalen versnellen het verouderingsproces en kunnen DNA schade toebrengen. Antioxidanten neutraliseren de werking van vrije radicalen waardoor het verouderingsproces wordt gestopt. Tot deze groep stoffen behoren de vitamines A, C, E en bètacaroteen. Je komt ze veel tegen in gekleurde groenten zoals broccoli, spinazie, aardbeien, bosbessen, mango, zoete aardappelen en olijfolie. Onder de superfoods in deze categorie vallen açaí, zeewier en rauwe cacao.
  2. Eiwitten – Zeker bij diëten lag vroeger de nadruk op koolhydraten en vetten, eiwitten waren lange tijd een ondergeschoven kindje. Dat is nu wel anders, al moet je ervoor waken niet door te slaan. Eiwitten en dan met name aminozuren zijn erg belangrijk voor je lichaam, in te hoge concentraties kan het wel de productie van groeihormonen stimuleren. Dit leidt weer tot voortijdige veroudering. Vaak worden dierlijke producten aanbevolen zoals vlees, gevogelte, zuivel en eieren, maar dierlijke eiwitten kunnen je vermoeid maken. Dit is niet het geval met peulvruchten, die een bron zijn van aminozuren en het verouderingsproces juist remmen. Ook in tofu, granen en broccoli zitten volop aminozuren.
  3. Ellaginezuur – De meest onbekende naam in dit rijtje mag zeker niet ontbreken. Deze stof remt veroudering van de huid door het DNA in de cellen van de huid te beschermen. Daarnaast houdt het de degradatie van bindweefsel in de huid tegen, met als resultaat een elastische en gezonde huid. Met vruchten als aardbeien, bosbessen en frambozen krijg je een belangrijke dosis ellaginezuur binnen.
  4. Omega 3 – Ontstekingen zien er niet alleen onooglijk uit, ze kunnen ook het verouderingsproces van de huid versnellen door de productie van elastine en collageen te beperken. Omega 3 vetzuren gaan ontstekingen tegen en verminderen de effecten die ze veroorzaken. Een rimpelige huid en dof haar kunnen indicaties zijn van een tekort aan Omega 3 vetzuren. Let ook op nagels die gespleten zijn of vaak breken. Je vindt Omega 3 in producten als noten, avocado, lijnzaad en donkergekleurde groene bladgroenten. Vegetariërs en veganisten eten geen vette vis, waar veel Omega 3 vetzuren in aanwezig zijn. Dit kun je met een gezond dieet ook bereiken, je kunt eventueel hiervoor een Omega 3 voedingssupplement nemen. Het is een bouwstof die ook van invloed is op de gewrichten, je hart en hersenen.
  5. Water – Wanneer iemand zegt geen ‘chemische’ voedingsmiddelen te willen gebruiken, is er altijd wel iemand die (terecht) opmerkt dat bijna overal H²O in zit, een chemische verbinding die we ook wel ‘water’ noemen. Alles is chemisch, de wijze waarop chemie wordt gebruikt om levensmiddelen te maken kan wel zorgwekkend zijn. Jouw lichaam heeft water nodig, en waarschijnlijk meer dan je momenteel binnenkrijgt. Teveel is overigens ook niet goed, maar dat geldt eigenlijk voor alles. Gelukkig zit in veel producten water, zeker in vega opties zoals verse groenten en fruit. Komkommers en sla zijn in feite zakken water die met wat cellen bij elkaar worden gehouden. Alleen water kan wel saai worden, met ‘infusies’ wordt het al een stuk gevarieerder. Door verse vruchten in het water te doen voor een frisse ‘fruit kiss’ bijvoorbeeld. Thee is ook een optie, en dan het liefste ‘cold brew’. Door thee te maken met koud water is de smaak veel milder, je moet er wel geduld voor hebben want het duurt een stuk langer. Veel ‘thee’ soorten zijn overigens helemaal geen thee, maar infusies. Alleen met echte theebladeren kun je thee zetten. Houd er rekening mee dat thee net als koffie ook cafeïne bevat. En om twee fabeltjes uit de lucht te nemen; nee, koffie is niet vochtafdrijvend en nee, theïne bestaat niet maar is slechts een marketing term voor cafeïne in thee. En helaas, fruitsap is vooral water met suiker, een glas heldere appelsap is niet of nauwelijks beter dan een glas cola.

Wat eten we vandaag?

Duidelijk, dit waren dus vijf belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar welke producten kun je eten om ze binnen te krijgen? Er staat immers geen ingrediëntenlijst op een kiwi, en alles opzoeken kost ook veel tijd. Om je op weg te helpen zijn hier een aantal opties die uitstekend passen binnen een veganistisch eetpatroon:

Wortels

5 tips voor gezonde voeding

Vitamine A, of zoals dure anti-rimpelcrèmes het noemen “retinol”, kan huidveroudering remmen. Stimuleer de ontwikkeling van vitamine A door wortels te eten. Die kun je koken, roerbakken of rauw eten, ze leveren naast bètacaroteen nog veel andere belangrijke bouwstoffen voor het lichaam.

Spruiten

Wacht, niet het venster sluiten! Spruiten hebben een slechte naam gekregen door moeders die ze vroeger te lang lieten koken en een treurig, stinkend groen tafereel op je bordje schepte. Met meer vitamine C dan sinaasappels zijn spruiten heel gezond, en door ze in de oven te bereiden met wat olijfolie, een snufje zout en wat peper smaken ze heerlijk! Je kunt ze trouwens ook roerbakken dat gaat sneller en ook jij zult spruitjes lekker gaan vinden!

Noten

Voor vegetariërs en veganisten is het ondertussen wel bekend dat noten en peulvruchten zo’n beetje alles leveren wat je tekort komt door geen dierlijke producten te nuttigen. Toch mag het nog een keer genoemd worden, al is het alleen maar voor de vitamine E die je hierin aantreft. De gezonde vetten in noten leven behoorlijk wat calorieën, wees daar niet bang voor. Een hongerdieet met een minimum aantal calorieën is nog veel schadelijker voor je lichaam.

5 tips voor gezonde voeding

Tomaten

Niet alleen zijn tomaten rijkelijk gevuld met water, er zit ook lycopeen in. Dit is een antioxidant die jouw huid beschermt tegen de Uv-straling van de zon. Het is natuurlijk geen vervanging van zonnebrandcrème smeren maar alle beetjes helpen. Daarnaast zitten tomaten barstensvol met umami, de vijfde smaak die het heerlijk rijke ‘mondgevoel’ geeft. Met tomatenpuree en tomatensaus kun je de meest heerlijke gerechten bereiden.

Eet jezelf mooi en gezond zonder tonnetje rond te worden. Smakelijk eten!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Laura is initiatiefnemer van deze website, schrijft blogs en maakt video's. Zij doet als levensgenieter niets liever dan haar passie voor een geweldig en gezond leven te delen en vooral ook om uit te dragen dat die 2 prima samen gaan ;). Laura eet al ruim 12 jaar vegetarisch en steeds vaker veganistisch, heeft veel ervaring met afvallen, het elimineren van E-nummers en overstappen op echte voeding en is Superfood Expert. Daarnaast volgde zij een coachingsopleiding NLP Practicioner en volgde zij de studie Natuurvoedingsadviseur.
Reactie plaatsen