Teflon: wat je zou moeten weten over perfluoroctaanzuur
Teflon: wat je zou moeten weten over perfluoroctaanzuur

Teflon: wat je zou moeten weten over perfluoroctaanzuur

De naam perfluoroctaanzuur zegt de meeste mensen waarschijnlijk niet veel. De naam teflon is wat bekender. Perfluoroctaanzuur (PFOA) is een fluorkoolstof en een hulpstof in de bereiding van teflon.

Het zit in je kookgerei, je kleding, meubels, tapijten, magnetron popcornzakjes, pizzadozen, bakpapier, de wikkels rond hamburgers en ander fastfood en zelfs in je eten! Het blijft voor onbepaalde tijd in het milieu en bindt zich zelfs vast in het lichaam.

Perfluoroctaanzuur en ziekten

perfluoroctaanzuur in fastfoodverpakkingenPFOA (perfluoroctaanzuur) is een giftige, kankerverwekkende stof, die in het bloed van meer dan 98% van de Amerikaanse bevolking is aangetroffen. Blootstelling aan deze chemische stof is geassocieerd met verhoogd cholesterol, verhoogde urinezuur niveaus, pre-eclampsie (een combinatie van verhoogde bloeddruk en eiwitverlies via de urine), hartziekte, leverschade, schildklier problemen, neurologische aandoeningen, chronische nierziekte en nierkanker.

Teflon

Teflon is een geregistreerde merknaam van het chemische concern DuPont, een van de grootste chemische bedrijven ter wereld. DuPont heeft het gevaar van PFOA altijd ontkent en mensen, die op die gevaren wezen bedreigt. DuPonts fabriek aan de Ohio rivier in de Verenigde Staten gebruikt al sinds de jaren 50 PFOA om de hierboven genoemde producten mee te maken. De rivier raakte zwaar vervuild en de omwonende raakte vergiftigd ( zie hier het rapport ). In 2005 werd DuPont aangeklaagd voor 5 miljard dollar, wegens het niet alarmeren van de bevolking, over de gevaren van PFOA, die bij hen al 20 jaar bekend waren! Uiteindelijk moest het bedrijf een boete van 16,5 miljoen dollar betalen, wat toen nog geen 0,5 % was, van de winsten die het bedrijf op Teflon maakt.

Ons advies is om in ieder geval je pannen, die deze stof bevatten, te vervangen. Gezondere opties zijn keramische en geëmailleerde gietijzeren pannen. Beide zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken, en volledig inert, wat betekent dat ze geen schadelijke chemicaliën vrijgeven. Vermijd ook fastfood, wat verpakt zit in wraps of doosjes, die deze stof bevatten.

Deel dit artikel zo veel mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat een reactie achter!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen