Olijfolie Extra Virgine, voordelen voor je hart, huid en haar
Olijfolie Extra Virgine, voordelen voor je hart, huid en haar
22 december 2016 

Olijfolie Extra Virgine, voordelen voor je hart, huid en haar

Olijfolie is al eeuwenoud. De klassieke volkeren rond de Middellandse zee, hadden meerdere toepassingen voor de olie. Zo werd de olie niet alleen bij de maaltijd genuttigd, maar ook toegepast als persoonlijk verzorgingsmiddel en zelfs als lampenolie. Ook werden er geneeskrachtige eigenschappen aan olijfolie toegewezen. In het oude Griekenland werd het zelfs “vloeibaar goud” genoemd.

Geschiedenis van olijfolie

2000 jaar oude olijfboomDe geschiedenis van de olijfboom is eeuwenoud. Het is de eerste geteelde boom in de geschiedenis. Het oudste bewijs hier van dateert uit 4000 voor Christus! Palestina was het land waar dit gebeurde en van hieruit werd de olijfboom verspreid naar landen rond de Middellandse zee. Op een gegeven moment was olijfolie zo waardevol, dat het gebruikt werd om belasting mee te betalen. De volkeren in de klassieke oudheid waren er heilig van overtuigd, dat de olie enorm veel gezondheidsvoordelen had en dat er vele ziekten mee bestreden konden worden. Er waren zelfs beschavingen, die dachten dat de olie alles kon genezen en dat het regelmatig nuttigen er van het leven met vele jaren verlengde . Dit kwam vooral door de lange levensduur van de boom (er zijn olijfbomen die ouder zijn dan 2000 jaar!) en het vermogen om allerlei weersomstandigheden te doorstaan. Het werd ook gebruikt om huid en haar te verzorgen.

Persen

olijfolie persenOlijfolie wordt gewonnen door middel van persen. Eerst worden de olijven gescheiden van takjes, blaadjes en eventueel steentjes en grond die met de oogst meegekomen zijn. Vervolgens worden de olijven met een krachtige waterstraal schoongemaakt. Daarna worden de olijven gemalen tot een pasta, waarna de feitelijke persing volgt. De apparatuur die men hiervoor gebruikt, is zeer modern en hygiënisch, in tegenstelling tot oudere methoden. Op die manier kan men een goede kwaliteit garanderen. Na het persen blijft er olie en pulp over. Vervolgens wordt de olie met behulp van een centrifuge gescheiden van eventueel water, wat vermengd is met de olie.

Er zijn verschillende soorten olie, maar de olie die in dit artikel bedoeld wordt is de “Extra Vergine” olijfolie. Olijfolie mag alleen deze naam dragen, wanneer het is gemaakt van de eerste persing van olijven, het niet meer dan 0,8% zuur bevat, bij de persing niet verhit wordt en het geen chemische toevoegingen bevat of vermengd wordt met geraffineerde olie. Je betaalt hier iets meer voor, maar dan heb je ook de beste en gezondste olijfolie die er is! Het is aan te raden om de olie zoveel mogelijk rauw te nuttigen, bijvoorbeeld als dressing in de sla of als dip.

Hart, huid en haar

Olijfolie van goede kwaliteit zit dus boordevol gezonde stoffen. Per 100 gram olie bevat het:

  • Verzadigd vet: 13,8%
  • Enkelvoudig onverzadigd vet: 73%
  • Omega-6: 9,7%
  • Omega-3: 0,76%
  • Vitamine E: 72% van de ADH
  • Vitamine K: 75% van de ADH

olijfolieHet grote deel onverzadigde vetten, bevatten enorm veel oliezuur. Een vetzuur met vele bewezen gezonde voordelen. Zo heeft een studie uit 2012 bijvoorbeeld aangetoond, dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

Daarnaast bevat het ook enorm veel anti-oxidanten, waaronder poly-fenolen. Deze poly-fenolen zorgt voor een goede controle over LDL (het slechte cholesterol) en HDL (het goede cholesterol). Dit kan het risico op hartziekten enorm verlagen. Ook helpen deze poly-fenolen bij zonnebrand. Een overzicht van alle voedingsstoffen in olijfolie vind je hier.

Naast dat het heel gezond is voor het lichaam, kan olijfolie ook gebruikt worden als verzorgingsproduct. Het wordt gebruikt als huidverzorgingsproduct in geval van eczeem, ruwe en/ of droge huid, jeuk, insectenbeten en zelfs zweren. je kunt de olie gewoon op de huid smeren, maar je kunt het ook als badolie gebruiken. Als je last hebt van droog haar, kun je het s’avonds in je haar smeren en de volgende ochtend uitspoelen. Je zult merken, dat je haar veel soepeler aan zult voelen.

Kan olijfolie achteruitgaan in kwaliteit en smaak? Jazeker, als je hier meer over wilt weten lees dan dit artikel Does olive oil go bad?

2 eetlepels per dag

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie, wordt aangeraden om per dag 2 eetlepels rauwe olijfolie te nemen. Als laatste tip wil ik je nog meegeven, om olijfolie altijd op een donkere plaats te bewaren. Zo gaat het het langste mee.

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen