Probeer angst en stress te verminderen

Probeer angst en stress te verminderen

Bij “gezondheid” denken mensen vaak aan voeding en beweging terwijl angst en stress  minstens zo belangrijk zijn. Dit zijn emotionele reacties die compleet natuurlijk zijn en onvermijdelijk, ze oefenen een grote druk uit op jouw gezondheid en algemeen gevoel van welbehagen. In basis is angst een reactie op het verleden en heden, stress is voornamelijk anticipatie op de toekomst. Je hoort een harde knal en schiet daarna in angst modus, je moet morgen een belangrijk examen afleggen en dat geeft stress.

Angst en stress niet vermijden maar omarmen

Omdat angst en stress voortkomen uit externe factoren zijn ze niet altijd te vermijden. Een overleden familielid bijvoorbeeld. Sterker nog, zonder deze prikkels kun je hypergevoelig worden wat kan leiden tot paranoia en andere psychische problemen. Leer om te gaan met angst en stress door te relativeren. Turbulentie in een vliegtuig is eng, maar een minuut later is het voorbij, laat de angst los. Dat examen is heel belangrijk, maar je weet dat je goed hebt gestudeerd. Zie het als een uitdaging, geen obstakel. angst en stress

Meditatie

Meditatie kan voor veel mensen hulp bieden, gewoon even uitwaaien in het bos is ook heerlijk. Ga angst en stress niet uit de weg maar omarm deze emoties en gebruik de extra focus die je dankzij endorfines krijgt. Dat zijn uiteindelijk dezelfde stoffen die ook aangemaakt worden bij verliefdheid. Deel je angst met anderen, en relativeer jouw stress voor jezelf. Net zoals je weerstand opbouwt met goede voeding kun je ook weerstand opbouwen tegen angst en stress. Wees niet bang om bang te zijn!
Reactie plaatsen