GMO: Wat je zou moeten weten over genetisch gemodificeerde organismen
GMO: Wat je zou moeten weten over genetisch gemodificeerde organismen
18 januari 2016 

GMO: Wat je zou moeten weten over genetisch gemodificeerde organismen

In dit artikel bespreken we de gevaren van genetisch gemodificeerde organismen, ook wel GMO (Genetically Modified Organisms) genaamd. Wat is GMO precies en hoe kunnen we het gebruik hiervan vermijden?

Wat is GMO precies?

Genetisch modificeren is een techniek waarbij de eigenschappen van organismen veranderd wordt. Met deze techniek worden genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld planten, insecten of bacteriën toegevoegd aan andere organismen. Een andere benaming hiervoor is ook wel gentechnologie, afgekort naar gentech.

Geschiedenis van GMO

Hieronder volgt een beknopte tijdlijn van de geschiedenis van GMO:

1935 – De ontdekking van DNA

dna

In 1935 isoleert de Russische wetenschapper Andrei Nikolaevitch Belozersky als eerste pure DNA.

 

1973 – Recombinante DNA gecreëerd

In 1973 ontstaat het idee voor een recombinante (op een kunstmatige wijze gecombineerd) DNA op de medische universiteit van Stanford. Professor Herbert Boyer en enkele van zijn collega biologen houden zich hier mee bezig.

1975 – Asilomar conferentie

Tijdens de Asilomar conferentie in de VS komen een groep biologen met een groepje advocaten en doktoren samen, om richtlijnen op te stellen voor het veilige gebruik van genetisch gemodificeerd DNA.

1980 – Eerste GMO patent uitgegeven

Een rechtszaak tussen een genetica ingenieur bij General Electric en het US Patent Office wordt beslecht door een 5-tegen-4 uitspraak van het Hooggerechtshof, waardoor het eerste patent op een levend organisme een feit is. Het GMO in kwestie is een bacterie met een honger naar ruwe olie, klaar om oil spills (gemorste oilie) op te slokken.

1982 – Amerikaanse FDA keurt eerste GMO goed

Humulin, een door de genetisch gemodificeerde Escherichia coli geproduceerde insuline, verschijnt op de markt.

1994 – GMO in de groenteschappen

Op 18 mei 1994 verklaart de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dat de transgene tomaat Flavr Savr van de firma Calgene (tegenwoordig Monsanto) even veilig is als een gewone tomaat. Dit betekende de doorbraak van het eerste voedselproduct dat met behulp van de recombinant-DNA-technologie gemaakt is. Door het inbrengen van een extra stukje DNA is Flavr Savr genetisch zodanig gemodificeerd, dat deze langer goed blijft.

1996 – Glyfosaat resistent kruid ontdekt

herbicides

In Australië ontdekt men onkruid, dat resistent is tegen glyfosaat, een herbicide (o.a. Round up van Monsanto), die tegenwoordig veel gebruikt wordt bij GMO gewassen. Onderzoek toont aan dat dit  superonkruid 7 tot 11 keer beter bestand tegen glyfosaat is, dan de standaard vatbare populatie.

1999 – GMO gewassen domineren

Meer dan 100 miljoen hectaren wereldwijd zijn beplant met genetisch gemanipuleerde zaden. De markt begint GMO-technologie in een alarmerend tempo te omarmen.

Veel voorkomende GMO

Er zijn al veel genetisch gemodificeerde producten op de markt, hier een top-10 van de meest voorkomende: mais, soja, katoen, papaya, rijst, tomaten, raapzaad (olie), melk (producten), aardappelen en erwten.

Onderzoek

Maken de voorstanders van genetisch gemodificeerde voeding hun besluiten op een gebrek aan kennis? Hoe kan het dat babyratten binnen drie weken overlijden van gezond bevonden GMO producten?

onderzoek

Bioloog Arpad Pusztai schreef meer als 300 artikelen en 12 boeken en was een expert op zijn gebied. Toen hij echter bij toeval ontdekte dat GMO voeding gevaarlijk was werd er een lastercampagne tegen hem gestart die andere wetenschappers ten voorbeeld moest zijn om geen verder onderzoek in te stellen naar GMO voeding. In het begin van de negentiger jaren kreeg Dr. Pusztai de opdracht om een systeem te ontwikkelen voor het testen van de veiligheid van GMO voedsel. (Opdracht $3 miljoen) Zijn team werd gevormd door 20 wetenschappers verdeeld over verschillende faculteiten in Schotland. De achtergrond was dat dit de standaard test methode zou worden voor de rest van Europa.

Het pakte echter geheel anders uit toen hij GM aardappelen aan baby-ratten voerde en binnen tien dagen verschijnselen te zien gaven als kankercel groei, kleinere hersenen, kleinere lever, kleinere testikels en een aangetast immuunsysteem. Met andere woorden, de voeding die in de supermarkt te koop is kan mogelijk gelijkwaardige effecten vertonen bij menselijk gebruik!

Met toestemming van zijn directeur / leidinggevende werd een interview gegeven voor TV en hij werd de held van zijn instituut ….. voor twee dagen!  Daarna kwam het telefoontje van het pro GMO ministers kantoor en Pusztai werd op staande voet ontslagen waarna de zaak nog eens bekrachtigt werd met een lastercampagne. Uit eindelijk werd zijn studie wel gepubliceerd in de Lancet, maar dat is sindsdien dan ook de enige studie die uitgevoerd is in de diepte naar de voeding die in Amerika nu elke dag gegeten wordt!

Irina Ermakova een wetenschapper uit Rusland was geschokt van haar ontdekking dat meer als de helft van de baby ratten die GMO voeding kregen al na ruim twee weken overleden. Ze had ze gevoed met de GMO soja producten, die ze gewoon gekocht had bij de supermarkt. Dr. Ermakova kwam na haar uiteenzetting hierover op een conferentie in 2005 onder druk te staan. Alle lab samples werden gestolen en papieren op haar bureau verbrand. Een collega probeerde haar te troosten met: “Misschien kan GMO soja het probleem van de ‘overbevolking’ oplossen!” De experimenten zijn echter nog een keer herhaald en toonden dat het geen vergissing was.

Andrés Carrasco uit Brazilië deed onderzoek naar beschadiging van de hersenen bij pesticiden gebruik en het chemische middel Roundup dat bij GMO landbouw wordt toegepast bevatten 1500 maal grotere hoeveelheden dan bij zijn experiment het geval was.  Ook zijn naam en reputatie werd te grabbel gegooid door de pro GMO lobby, maar GMO soja is daarna wel verboden in Brazilië.

Labratten met tumor.

Labratten met tumor.

Judy Carman in Australië ontdekte, dat van de 60 veiligheidsstudies van genetisch gemodificeerde voeding bij dieren er slechts 9 bruikbaar waren ten aanzien van de verdere gezondheid van de mens (die deze dieren weer eet). Van die negen studies toonden er zes ongewenste effecten, tweederde dus! De veiligheid van GMO was ook hier gedaan op verkeerde aannames. (fraude)

Viroloog Terje Traavik toonde op de Filippijnen, dat mensen die naast een genetisch gemodificeerd korenveld leefden, serieuze gezondheid problemen kregen als de koren werd bestoven. Genetisch GMO  materiaal veranderde organen van een rat na het eten van slechts een enkele maaltijd. Ook deze wetenschapper werd weer in diskrediet gebracht.

De Franse moleculair bioloog Gilles-Eric Séralini van de universiteit van Caen en Criigen, leidde een onderzoek waarbij ratten 2 jaar lang GMO mais gevoerd werden en werd in 2012 in het vakblad Food and Chemical Toxicology gepubliceerd. Volgens de studie sterven ratten die op een dieet van genetisch gemodificeerde maïs stonden, eerder dan normaal. Binnen de EU werd met spoed nader onderzoek geëist, maar wetenschappers trekken het onderzoek in twijfel.  Zijn website: gmoevidence.com

De lijst van wetenschappers die de wind tegen kregen van bedrijven, instanties en … de overheid is eindeloos. De wetenschap en het openbare debat worden zo het zwijgen opgelegd. Wetenschappers vrezen voor hun baan en broodwinning!

Hier nog een kort filmpje van Naturalnews over GMO:

 

Tips om GMO voedsel te vermijden

In dit artikel geven we je 7 tips om genetisch gemodificeerde producten zo goed mogelijk te vermijden. verder heeft de website gentech.nl veel goede informatie over het onderwerp.

gmo - organic

De wereld volgens Monsanto

Tot slot wil ik nog een documentaire uit 2009 van Marie-Monique Robin met je delen, genaamd “De wereld volgens Monsanto” :

De gevaren van GMO zijn enorm, dus deel dit bericht zoveel mogelijk! Ook horen wij graag jouw mening hierover, dus laat een reactie achter a.u.b.!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
marcel
Door

marcel

op 27 Dec 2017

hey Ben, Ik zag op journaal dat kinderen streeds meer allergishe reacties hebben. Mijn idee door GMO. Ik heb het Isala hierover geschreven. Aldaar "een relatie tussen deze allegieën en GMO"is nooit aangetoond. Aldus struisvogel-wetenschap, want wat men (nog) niet concreet kan aantonen, zou dan ook niet bestaan. Groet, Marcel

Reactie plaatsen