GMO vrij: 7 tips om genetisch gemodificeerd voedsel te vermijden
GMO vrij: 7 tips om genetisch gemodificeerd voedsel te vermijden
18 januari 2016 

GMO vrij: 7 tips om genetisch gemodificeerd voedsel te vermijden

Veel voedsel bevat dus GMO, zoals in een eerder artikel is beschreven. Hoe voorkom je nu het beste, dat je dit eet? Hier volgen 7 tips om GMO vrij te eten.

Tips om GMO vrij te eten

1. Koop biologisch voedsel

Voedsel wat een biologisch keurmerk heeft, mag nooit genetisch gemodificeerd zijn en is dus altijd veilig. Ook wordt er soms op producten aangegeven, dat ze gentech-vrij zijn. Dus mocht je biologisch voedsel te duur vinden, probeer dan ieder geval gentech-vrije producten te vinden. Bezoek boerenmarkten, om op die manier goedkoper aan biologische producten te kopen.

2. Vermijd kant en klare gerechten

Naast het feit, dat zelf gekookt eten gewoon lekkerder smaakt, is het ook veel veiliger. In veel kant en klare producten ( en processed food in het algemeen) zitten GMO ingrediënten, die schuil gaan onder een bepaald E-nummer of naam (bijvoorbeeld ascorbinezuur of aspartaam), waarvan niet meteen duidelijk is, dat het om GMO gaat.

3. Let op PLU nummers

Vaak staan op groente en fruit PLU nummers ( Price Look Up code). Bestaat de code uit 4 cijfers, is het een conventioneel verbouwd product ( en dus mogelijk GMO). Bestaat het uit 5 cijfers, beginnend met een 9, dan is het biologisch. Als de code uit 5 cijfers bestaat, beginnend met een 8, dan is het een GMO product! Kunt u geen PLU code vinden op het product en je twijfelt, vraag er dan naar aan het personeel.

4. Wees voorzichtig in restaurants

Door fast food bedrijven te bezoeken loop je een enorm risico om GMO voedsel voorgeschoteld te krijgen. Maar ook bij restaurants moet je voorzichtig zijn. Je kunt de manager vragen of het voedsel biologisch is, of GMO (of je een eerlijk antwoord krijgt is natuurlijk maar de vraag). Het beste kun je de meest voorkomende GMO producten, zoals soja en mais producten vermijden en ook kun je vragen waar in gebakken wordt. Zonnebloemolie of margarine? Vraag de manager desnoods of je gerecht in olijfolie gebakken kan worden. Om er zeker van te zijn, dat je GMO vrij eet, kan je natuurlijk het beste gewoon thuis eten.

5. Verbouw je eigen groente en fruit

Natuurlijk moet je hier wel de ruimte en middelen voor hebben, maar als je die hebt kan je dmv het aanschaffen van biologische zaden, je groente en fruit zelf gaan verbouwen. Zelfs als je enkel een balkon tot je beschikking hebt, kun je zelf wat tomatenplantjes, paprika en een kleine kruidentuin aanleggen.

Moestuinieren

6. Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Naast dat deze zoetstoffen sowieso ongezond zijn, bevatten ze eigenlijk bijna altijd GMO. Gebruik daarom liever biologische palmsuiker of honing.

7. Kennis is macht

Er zijn een aantal apps op de markt , die je kunnen helpen bij het kiezen van gentech-vrij voedsel. Hier kun je de app downloaden voor apple iphone en hier voor android smartphones. Je kunt natuurlijk ook google direct raadplegen, als je in de winkel bent.

Deel dit artikel zo veel mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat een reactie achter!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
karolien
Door

karolien

op 25 Aug 2018

nu ik zo met allergenen bezig ben en zie wat er in al het voedsel zit begin ik mij schuldig te vinden dat ik die voeding gebruik !

Monique
Door

Monique

op 16 Apr 2023

Beste Ben De app is helaas niet in Nederland beschikbaar ik heb gekeken in de App Store

Reactie plaatsen