Glucose fructose siroop: misleiding door vele namen
Glucose fructose siroop: misleiding door vele namen
17 december 2016 

Glucose fructose siroop: misleiding door vele namen

Glucose fructose siroop of High Fructose Corn Syrup (HFCS) is een zoetmaker, die in tal van producten voorkomt, zoals o.a.: salades, sauzen, jam, ijs, koekjes, cake, frisdranken en zelfs brood. Steeds meer mensen worden zich bewust van de schadelijke kant van deze stof en daar heeft de industrie dan ook wat op gevonden. Ze misleiden je namelijk door meerdere namen aan dit goedje te geven, zodat de nietsvermoedende consument het zonder het te weten, toch in huis haalt.

Wat is glucose fructose siroop?

glucose fructose siroopGlucose fructose siroop (of stroop) is een zoetstof, die door middel van een enzymatisch proces wordt gewonnen uit glucosestroop van mais. Deze stof is vele malen zoeter en veel goedkoper om te produceren dan gewone witte suiker. Ook is het makkelijk te mengen met andere voedingsmiddelen en verlengt het bovendien de houdbaarheidsdatum. Dit maakt deze stof enorm aantrekkelijk voor voedselproducenten om te gebruiken. Studies uit 2015 van de American Society for Nutrition en van de University of Utah tonen aan, dat dit goedje vele malen slechter is dan witte suiker. Het wordt inmiddels gelinkt aan ziekten zoals obesitas, diabetes, hartziekten en zelfs kanker.

Misleiding door naamsveranderingen

Steeds meer consumenten worden zich bewust van de schadelijke kanten van producten, zo ook met deze zoetstof. Hier heeft de industrie echter iets op gevonden. Ze veranderen namelijk de naam van een ingrediënt, zodat consumenten niet beseffen, dat ze een schadelijk product kopen. Ook in het geval van glucose fructose siroop heeft men dit misleidende trucje toegepast. Dit schadelijke product is inmiddels bekend onder wel 8 verschillende namen! Dit zijn ze:

  1. Maize syrup (mais stroop)
  2. Glucose syrup
  3. Glucose/fructose syrup
  4. Tapioca syrup
  5. Crystalline fructose
  6. HFCS
  7. Fructose

Fructose is ook de naam voor suiker dat in natuurlijke vorm in fruit voorkomt, dit maakt nummer 5 en 8 helemaal misleidend. Een van de ergste voorbeelden is toch wel Vanilla Chex cereal box, van het Amerikaanse bedrijf General Mills, dat op de voorkant van de verpakking heeft staan dat het product geen HFCS bevat, maar in de ingrediënten wel te lezen is dat het de hogere geconcentreerde vorm fructose bevat!

Vermijden

Ben je iemand die er op let niet te veel suiker te nuttigen, wees er dan vooral bewust op, dat veel suikerloze producten dit schadelijke stofje bevatten. Zeker als je motivatie is om af te vallen, zul je van dit ingrediënt weg moeten blijven, omdat je er juist alleen maar van aankomt!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen