Een gezond lichaam begint met een gezond verstand
Een gezond lichaam begint met een gezond verstand

Een gezond lichaam begint met een gezond verstand

Gezond eten is gezond leven. Gezond bewegen is gezond leven. Er zijn talloze websites en blogs die je tips geven over gezonde voeding en gezonde beweging. Toch zit het meest belangrijke deel tussen de oren. Met gezond verstand kun je zin van onzin scheiden, en de juiste keuzes maken. Jouw hersenen zijn weliswaar geen spieren, je kunt ze wel degelijk trainen!

Gezond verstand: Eerst denken, dan doen

Er wordt je veel aangepraat en aangeraden, maar neem niet alles voor waar aan. In het tijdperk van “fake news” kun je niet zomaar alles aannemen wat iemand je vertelt. Je weet ook niet vanuit welke gedachte je bepaalde adviezen krijgt. Denk daarom eerst even na voordat je een beslissing neemt.

Jouw brein heeft ook honger

gezond verstandJe moet jouw hersenen voeden met nieuwe informatie, net zoals jouw maag voeding nodig heeft. Door jouw hersenen te stimuleren met nieuwe informatie stimuleer je niet alleen hersenactiviteit, je legt ook een ongelofelijk grote database aan met nuttige informatie. Ook zaken die op dit moment niet relevant lijken kunnen later van pas komen.

Informatie als LEGO blokjes

De data in jouw brein zijn niet stukjes informatie in kleine hokjes, het zijn datastromen die in elkaar kunnen haken wanneer dat nodig is. Zo kan een stukje kennis van tien jaar geleden zich koppelen aan een nieuw feitje dat je vandaag hebt geleerd. Je kunt jezelf hier ook op trainen, door verbindingen te leggen in je hoofd en nieuwe combinaties uit te proberen.

De motor zit boven

Jouw lichaam wordt aangestuurd door jouw hersenen. Chemische prikkels worden vertaald naar signalen die via de zenuwen door je hele lichaam verscheept worden. Zonder hersenactiviteit kun je niets. Daarom is het van belang om jouw brein goed te onderhouden, fit te houden en steeds opnieuw te stimuleren. Train ook bewust de manier waarop jouw lichaam wordt aangestuurd. Hoe kan een goochelaar zo vingervlug zijn? Hoe kan iemand zonder armen leren zijn voeten te gebruiken? Train die koppeling van lichaam en geest.

Als het te mooi klinkt om waar te zijn…

…Dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn. Advertentieteksten zijn zo opgesteld dat ze jouw kritisch denkvermogen omzeilen, ze maken doelbewust gebruikt van de blinde vlekken in jouw brein. Op het moment dat jij die euforie voelt is het verstandig om even een stap terug te nemen en je te realiseren waar dat gevoel vandaan komt. Is het echt nieuw inzicht, of is het een slimme marketingtruc die op een knopje in jouw hersenpan drukt?

Hoe houd je de hersenen gezond?

Je kunt jouw hersenen gezond houden met goede voeding waar alle belangrijke bouwstoffen in zitten, en door jouw brein te stimuleren met nieuwe prikkels, nieuwe informatie en nieuwe ervaringen. Bijvoorbeeld een vakantie of dagtrip naar een onbekend oord, dit kan jouw zintuigen stimuleren en activeren. Train jouw hersenen zoals je de rest van je lichaam traint, wees open voor nieuwe informatie maar blijf kritisch, en sluit jezelf niet af voor de buitenwereld. Werk aan jouw gezond verstand, net zoals je werkt aan de rest van je lichaam.

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen