Het gebruik van aluminiumfolie bij voedselbereiding gevaarlijk?
Het gebruik van aluminiumfolie bij voedselbereiding gevaarlijk?
03 oktober 2016 

Het gebruik van aluminiumfolie bij voedselbereiding gevaarlijk?

Er verschijnen steeds meer artikelen over het gebruik van aluminiumfolie in de keuken. Volgens sommige is het gebruik ervan gevaarlijk, anderen spreken dit weer tegen. Wat is er nu wel en niet waar aan deze berichtgeving? 

Aluminium is een bekend neurotoxine (stoffen die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden), dat in geval van beroepsmatige blootstelling (bijvoorbeeld werken in de metaalindustrie) in meerdere studies gelinkt wordt aan de ziekte van Alzheimer. Nu werken er natuurlijk relatief maar weinig mensen in deze industrie, maar er worden steeds meer studies gedaan over de effecten van het gebruik van aluminiumfolie bij voedselbereiding en ook die zijn alarmerend.

Aluminium is overal

Aluminium komt van nature overal voor. In de bodem, in het water en in de lucht. Wij mensen dragen daar nog eens aan bij, door winning en bewerking van aluminium en aluminium producten. Regen spoelt aluminiumdeeltjes uit de lucht onze drinkwatervoorziening in. Voor wie in een industrieel gebied woont, is blootstelling ongetwijfeld hoger dan voor de gemiddelde mens. Volgens het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Controle and Prevention) krijgt de gemiddelde volwassen Amerikaan zo’n 7 tot 9 milligram aluminium per dag via voedsel binnen. Een klein deel hiervan wordt geabsorbeerd door je lichaam, de rest wordt afgevoerd via je spijsverteringskanaal, mits deze goed functioneert. Een minimale blootstelling van aluminium aan ons lichaam is op zich geen probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie W.H.O. heeft bepaald, dat 1 mg per kilogram lichaamsgewicht als veilig kan worden beschouwd. Aluminium wordt aangetroffen in voedsel, medicijnen, vaccinaties, cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant.

Aluminiumfolie schadelijk?

aluminiumfolie gevaarlijk?Veel mensen gebruiken aluminiumfolie bij voedselbereiding. Een forel op de barbecue met wat kruiden en citroensap, of een stukje vlees in folie in de oven. Is dit nu schadelijk of niet? Er komen steeds meer studies die er op wijzen, dat deze wijze van bereiding het aluminiumgehalte in het voedsel enorm verhoogt. Een studie uit 2006 aan de universiteit van Ondokuz Mayis toont aan dat de waarden van verschillende vleesproducten, bereidt in aluminiumfolie enorm stegen. echter waren deze waarden nog altijd lager dan de voorgeschreven 1 mg. per kg. lichaamsgewicht, die de W.H.O. voorschrijft. Een recenter onderzoek uit 2012 van een 3-tal instituten uit Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten concludeert, dat aluminiumfolie niet geschikt is voor gebruik bij verwarming van voedsel. Met name in combinatie met organische zuren (zoals citroensap en azijn) en kruiden verhoogt het de waarden van aluminium in het voedsel drastisch. in hun slotconclusie schrijven zij:

Bovenstaand onderzoek toont aan, dat aluminium van de folie “lekt” en oplost in het voedsel, zowel in  vloeibare als dampende fase. Wanneer aluminiumfolie gebruikt wordt tijdens het koken, geeft het een zeer toegankelijk kanaal voor het metaal om het lichaam binnen te dringen.  Verhoging van de temperatuur veroorzaakt nog meer lekken. Ook is het “lekken”  zeer afhankelijk  van de ph-waarden van de voedselsamenstelling, zout en kruiden, toegevoegd aan het gerecht. Aluminiumfolie is niet geschikt voor de bereiding van voedsel, met name bij gebruik van zuren. Het is zeker ook mogelijk dat veelvuldig consumeren van voedsel bereid in aluminiumfolie een serieus risico voor de gezondheid met zich mee brengt.

Er zijn dus genoeg signalen die er op wijzen, dat het niet verstandig is voedsel te bereiden verpakt in aluminiumfolie. Ook zou ik zeker voorzichtig zijn met pannen en ovenschalen van aluminium. Vermijdt deze liever en speel op zeker. Vooralsnog is er niets bekend van gevaar bij het verpakken van voedsel om koud te bewaren. Zolang men het niet te lang in de folie laat zitten, zou dit geen probleem moeten zijn. Mocht je toch je vlees “ingepakt” in de oven willen bereiden, is het verstandiger een afsluitbare braadpan te gebruiken als alternatief.

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
van loon g.j.
Door

van loon g.j.

op 05 Jun 2018

myn buren . van buitenlandse afkomst . barbequen . alles met alminiun folie . tot overmaat van ramp . is deze lucht niet te handhaven . en kryg je er een . vreselyk geiriteerde keel en ogen van . kan hier ook wat aan gedaan worden

Reactie plaatsen