De schokkende waarheid over natuurlijke aromas
De schokkende waarheid over natuurlijke aroma's

De schokkende waarheid over natuurlijke aroma's

De voedingsindustrie voegt enorm veel toe aan hun producten, om ze meer smaak of  geur, of om het een mooi kleurtje te geven. Consumenten worden zich steeds bewuster van de stoffen, die men toevoegt, dus kwam de industrie met termen als “zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen”. Tegenwoordig zijn ze nog een stapje verder gegaan, ze noemen de toevoegingen “natuurlijke aroma’s” om zo de suggestie te wekken, dat de ingrediënten puur natuur en dus onschadelijk zijn. maar is dit wel zo?

Kunstmatige en natuurlijke aroma’s

vanilleNaast dat je de smaak van bijvoorbeeld vanille uit vanillestokjes -afkomstig van de vanille orchidee–  kunt halen, kun je de smaak dus ook op een andere manier “nabootsen”. Voorheen waren dit de ingrediënten, die als kunstmatige aroma’s vermeld stonden, maar de voedingsindustrie beseft zich, dat mensen tegenwoordig het liefst geen kunstmatige toevoegingen willen. En dus zijn ze massaal overgestapt naar natuurlijke aroma’s. Het verraderlijke hierin is, dat het lijkt alsof er een natuurlijk product is gebruikt, wat dit aroma van nature heeft. De waarheid is echter, dat dit niet zo is. De smaak wordt uit een heel ander natuurproduct gehaald en door bewerking met behulp van bacteriën of genetische modificatie, wordt het aroma nagebootst. In het geval van de bacteriën betekent dit, dat bijvoorbeeld rijst wordt gefermenteerd en daar een vanillesmaak aan onttrokken wordt. Omdat de grondstof, die gebruikt is, van oorsprong in de natuur voor komt, mag het het label “natuurlijk aroma” dragen. Zo zijn bijvoorbeeld de toevoegingen van luizen (o.a.roze koeken, rode m&m’s) of varkenshaar (broodverbeteraar) ook natuurlijk, het is immers afkomstig van dieren en die komen uit de natuur, natuurlijk. Er zit dus nogal een verschil in het verkrijgen van vanillesmaak uit vanillestokjes,  of door een bewerking van bijvoorbeeld kruidnagel, kurkuma, rijst of mais, wat ook uit de natuur komt. Vanille is een veelgebruikt aroma, het zit zelfs in tabak, maar de echte vanille afkomstig van de orchidee is een van de duurste specerijen ter wereld. En dus verzint de industrie dit soort trucjes, om je zo goedkoop mogelijk vanillesmaak te geven en de illusie dat het natuurlijk is.

3 soorten aroma’s

Je kunt de aroma’s in 3 soorten indelen. De kunstmatige aroma’s, die niets natuurlijks hebben, maar volledig kunstmatig gemaakt zijn. De natuurlijke aroma’s, die wel een natuurlijke grondstof hebben, maar niets van de oorspronkelijke grondstof, waar de smaak eigenlijk vandaan komt, te maken heeft. En dan heb je nog de echte natuurlijke variant, bijvoorbeeld natuurlijke aardbei- of vanille aroma. In dit geval schrijft de wet voor, dat het voor 95% uit aardbei of vanille moet gemaakt zijn. Let er dus goed op, dat wanneer je bijvoorbeeld een product met vanillesmaak koopt, dat er natuurlijk vanille aroma staat en niet natuurlijke aroma!

Misleiding

Daar de regelgeving omtrent natuurlijke aroma’s niet verplicht om aan te geven, welke natuurlijke grondstoffen gebruikt zijn, zal de industrie haar geheimen nooit openbaren. Allemaal onder het mom van het geheime recept niet willen prijsgeven. Je zult het dus met de term natuurlijke aroma’s moeten doen, zonder te weten of je luizen eet, of gefermenteerde rijst en met welke bacterie het fermentatieproces gedaan is. De industrie speelt op deze manier handig in op de vraag naar natuurlijke producten. Consumenten willen gezonde producten en denken bij termen als natuurlijk, dat ze gezonde waren nuttigen. Maar in dit geval wil natuurlijk niet per sé zeggen, dat het ook gezond is. Van de producenten zal je hierover in ieder geval niets wijzer gemaakt worden.natuurlijke aroma's

Zo kan het dus zijn (heel waarschijnlijk zelfs), dat je in een Nutri Grain ™ granenreep, waarop staat vermeld dat het naast kunstmatige en natuurlijke aroma’s, ook echt fruit bevat, je een klein stukje kers aantreft, aangevuld met chemische en natuurlijke smaken, geproduceerd in een laboratorium. Op deze manier mag de fabrikant vermelden, dat het met echt fruit gemaakt is. Dit wekt de (onterechte) suggestie bij consumenten, dat ze echte kersen eten.

Keuringsdienst van waarde

Tot slot wil ik je de video laten zien, van de aflevering van 10 maart 2016 van de Keuringsdienst van Waarde en dit bijbehorende artikel. Deze aflevering gaat over natuurlijke aroma’s en was voor mij de aanleiding om dit blogbericht te schrijven:

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Jan
Door

Jan

op 16 May 2018

Wat is erop tegen om kunstmatige of natuurlijke aroma's te eten? En zo schokkend vind ik de waarheid ook weer niet.

margreet
Door

margreet

op 14 Aug 2018

ja precies, dat vraag ik me ook af. is het daadwerkelijk ongezond? daar word niets over gezegd in de aflevering van keuringsdienst van waarden. kan iemand mij dat zeggen? ik gebruik vaak aroma's door mijn eten. word ik daar op de lange termijn ziek van?

Dimitri
Door

Dimitri

op 03 Oct 2018

Ik geloof niet dat de schrijver iets begrijpt van de synthese van stoffen in de natuur en in een fabriek... De dikgedrukte termen in het verhaal geven al goed aan dat het vooral stemmingmakerij is. Bij natuurlijke aroma's wordt het aroma EXACT nagemaakt zoals het ook in de natuur voorkomt. Als het eindproduct zuiver is maakt het niet uit hoe en met wat voor een stoffen of bacteriën de synthese heeft plaatsgevonden. Het eindproduct is dan niet ongezonder dan het product dat in de natuur voorkomt. Daarnaast vergeet de schrijver even dat de fabriek vaak de processen nabootst zoals ze in de natuur voorkomen. De natuur gebruikt OOK bacteriën, fermentatieprocessen en giftige stoffen om uiteindelijk een eetbaar product te creëren. Een probleem ontstaat pas als het eindproduct niet zuiver is, maar ook dat kan in de natuur ook voorkomen.

klaas
Door

klaas

op 19 Feb 2019

echt nagemaakt werd vermeld als: natuur identiek. wat vanille betreft, daarvan is de vanilline er een. jammer dat ook deze stof in het verdomhoekje is gezet. voor de tijd van de gefermenteerde aromastoffen was vanilline DE vanille. de meeste mensen vonden die lekkerder dan de bourbon vanille = orchidee.

Anke
Door

Anke

op 29 Dec 2020

Ik ben erg gevoelig voor citroenzuur dus kan ik die vermijden als dat vermeld wordt bij ingrediënten lijst, niet als het onder natuurlijke aroma’s wordt vermeld. Dat is mijn probleem.

Natuurlijk
Door

Natuurlijk

op 21 Oct 2018

Mensen die het niet schokkend vinden om luizen en weet ik veel wat voor andere troep zijn juist zo geschrokken dat ze het voor zichzelf maar wegdenken. KOM OP!!! Ondertussen jezelf rijker en nog rijker maken door mensen insecten te voeren. Wegrotten in de hel zal je. Karma niewaar?

Paulien Daniëls
Door

Paulien Daniëls

op 30 Mar 2020

Ik kocht chaufontain water en na een paar dagen hiervan gedronken te hebben kreeg ik stekende pijn aan de zijkant van mijn maag. Ik vroeg me af wat ik had veranderd in mijn eet/drinkgewoontes en ik realiseerde me dat ik chaufontain had geïntroduceerd. Ik keek op het label voor de ingrediënten en daar stond natuurlijke aroma bij. Ik stopte met het drinken van chaufontain en na een dag was ik terug naar normaal. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Mensen moeten weten dat "natuurlijk" op een label niet natuurlijk is. Het is je recht op de juiste informatie.

Daniël Pauliens
Door

Daniël Pauliens

op 29 Jun 2021

Dit is geen bewijs dat chaufontain de oorzaak was. Het kan ook aan de pH waarde liggen. Of iets heel wat anders.

Teunie
Door

Teunie

op 12 Sep 2023

Bar-le-Duc komt rechtstreeks onder de fabrieken van Utrecht uit. Dat water is "gereinigd" fabrieksafvalwater.. Chaufontain komt uit de Utrechtse Heuvelrug. Spa, is de schoonste water, die je kunt drinken als je geen goed waterfilter hebt..

Joris
Door

Joris

op 05 Dec 2022

Top! Had keuringsdienst van waarde aflevering ook gezien (Zoals iedere aflevering van hen :D) Ik ben nu dus op zoek naar het verschil tussen natuurlijke essentie (van bloemen en dergelijke als geurstof) in tegenstelling tot etherische olie. ... .

Reactie plaatsen